U bent hier

Onderneming & Personeel
Administratie bij in en uit dienst5. In de loonadministratie5.3 Loonbelastingtabel

5.3 Loonbelastingtabel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

actuele rekenvoorschriften

Op het loon van de nieuwe werknemer moet u loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) gaan inhouden. Als u gebruikmaakt van salarissoftware, zitten hierin de actuele rekenvoorschriften verwerkt die de loonheffing berekenen. Maakt u geen gebruik van zulke software, dan zult u het in te houden bedrag uit een loonbelastingtabel moeten halen. Hierbij is het van belang dat u de juiste tabel en juiste kolom aanhoudt.

Woonland

witte tabel

recht op belastingdeel

Aangezien de nieuwe werknemer loon uit tegenwoordige dienstbetrekking geniet, gebruikt u een witte loonbelastingtabel. Welke witte tabel dat is, hangt onder andere af van het woonland van de werknemer. Dat komt doordat sinds 2019 alleen inwoners van Nederland recht hebben op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Door belastingverdragen hebben inwoners van België, Aruba en Suriname echter ook recht op het belastingdeel van de algemene heffingskorting. En inwoners van een ander land van de zogeheten landenkring hebben ook recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Niet-inwoners van Nederland hebben recht op het premiedeel van de loonheffingskorting als zij hier verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

aparte tabellen beschikbaar

Door al deze regels zijn er tegenwoordig aparte loonbelastingtabellen beschikbaar voor de woonlanden:

  • Nederland;
  • België;
  • een ander land uit de landenkring (zijnde een ander EU-land, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Zwitserland of een BES-eiland);
  • Suriname of Aruba;
  • een ander derde land (oftewel een land dat niet valt onder de hiervoor genoemde categorieën).

Bij de bepaling van het woonland van de werknemer zijn de feiten en omstandigheden doorslaggevend. Woont de werknemer bijvoorbeeld zowel in Nederland als in een ander land, dan geldt hij als inwoner van het land waar zijn sociale en economische leven zich afspeelt.

Tijdvak

aansluit

Welke witte loonbelastingtabel van toepassing is, hangt meestal ook af van het loontijdvak van de werknemer. De hoofdregel is namelijk dat u de tabel moet gebruiken die aansluit bij het loontijdvak van de werknemer: het tijdvak waarover hij zijn loon geniet. Er zijn loonbelastingtabellen beschikbaar voor loontijdvakken van een kwartaal, een maand, vier weken, een week en een dag. Als u met de nieuwe werknemer dus een loon per maand heeft afgesproken, is de witte maandtabel van toepassing.

soms afwijken

parttime aan de slag

Soms moet u echter afwijken van de hoofdregel en een loonbelastingtabel gebruiken die niet aansluit bij het loontijdvak. Dat is het geval in de volgende twee situaties:

  • Als de werknemer gaandeweg het loontijdvak in dienst komt. Hierdoor ontvangt de werknemer in dat tijdvak een aantal dagen geen loon. U moet dan de week- en/of dagtabel toepassen voor de dagen dat hij wel loon ontvangt. Dus stel dat de werknemer op woensdag 21 juli 2021 fulltime in dienst komt, dan past u drie keer de dagtabel toe (voor de losse dagen 21, 22 en 23 juli) en één keer de weektabel (voor de volle week 26-30 juli).
  • Als de nieuwe werknemer parttime aan de slag gaat. Voor werknemers die normaal gesproken op minder dan vijf dagen per week werken – ongeacht het aantal uur per dag – moet u de tabel gebruiken die aansluit bij het uitbetalingstijdvak. Dus stel dat de werknemer drie dagen per week bij uw organisatie komt werken en u zijn loon per maand uitbetaalt, dan past u de maandtabel toe (ondanks dat zijn loontijdvak drie dagen is).

U kunt alle loonbelastingtabellen vinden via de website belastingdienst.nl. De gewenste tabellen vanaf het jaar 2017 kunt u na het doorlopen van een aantal stappen downloaden als pdf- of Excel-bestand.

Kolom

categorie is gesplitst

Een loonbelastingtabel bevat diverse kolommen. Welke kolom u moet aanhouden hangt af van twee zaken:

  • de leeftijd van de werknemer: jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd of met de AOW-leeftijd of ouder, waarbij die laatste categorie is gesplitst in werknemers geboren vóór 1946 en werknemers geboren ná 1945;
  • of de werknemer er al dan niet voor heeft gekozen om de loonheffingskorting door u te laten toepassen.

Bijzonder

staat los van loontijdvak

Op eenmalige beloningen of beloningen die de werknemer in de regel eens per jaar ontvangt – denk aan de vakantiebijslag – past u de tabel voor bijzondere beloningen toe. Deze tabel staat los van een loontijdvak. Het vaste in te houden percentage aan loonbelasting/premie volksverzekeringen over de bijzondere beloning hangt af van het jaarloon over het voorgaande jaar. Voor de nieuwe werknemer beschikt u echter niet over dit jaarloon, want hij was immers het voorgaande jaar nog niet bij uw onderneming in dienst. In dat geval moet u zijn loon van het huidige jaar herrekenen naar een jaarloon.

Bij de herrekening van het loon van het huidige jaar naar een jaarloon moet u rekening houden met zaken als incidentele loonbetalingen of vastgelegde loonsverhogingen.