2.6 Aangifte en aanslag
aanslag
De erfbelasting wordt geheven van de verkrijger door middel van een aanslag of conserverende aanslag. De fiscus nodigt op basis van de informatie uit de Basisregistratie Personen (BRP) een erfgenaam, meestal de partner of het oudste kind van de overledene, uit om aangifte erfbelasting te doen.
Executeur
bevoegd
De executeur is bevoegd om aangifte erfbelasting te doen; hij is zelfs daartoe verplicht als alle erfgenamen buiten Nederland wonen. Is er geen executeur aangewezen, dan moeten de erfgenamen aangifte doen.
gezamenlijk
Als meer verkrijgers aangifte moeten doen voor dezelfde nalatenschap, kunnen zij gezamenlijk aangifte doen. De vastgestelde aanslagen erfbelasting worden dan opgenomen in één aanslagbiljet.
Termijn
De termijn voor het doen van de aangifte verstrijkt acht maanden na het overlijden. Als de aangifte niet op tijd is ingediend, schat de Belastingdienst zelf hoeveel belasting de erfgenamen moeten betalen. Meestal volgt dan een boete. Hebben de erfgenamen meer tijd nodig voor het verzamelen van alle gegevens? Dan is het aan te raden om een voorlopige aanslag aan te vragen.
Betaling
uitstel
De Belastingdienst verleent op verzoek van de erfgenamen uitstel van betaling als de langstlevende bijvoorbeeld de woning erft of als de erven de blote eigendom krijgen. Over het bedrag waarvoor uitstel is gekregen moeten de erfgenamen later wel invorderingsrente van 4% betalen!