U bent hier

Onderneming & Fiscus
Non-profit en de fiscus2. Wat u moet weten over de loonheffingen2.6 Loonaangifte

2.6 Loonaangifte

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: december 2020

aangifte loon-
heffingen

U bent verplicht om de aangifte loonheffingen elektronisch te doen. U moet op tijd aangifte doen en de loonheffingen ook op tijd betalen. Als u aangifte doet over tijdvakken die nog niet zijn begonnen, kunt u de bijbehorende betalingen al van tevoren bij uw bank op datum klaarzetten. Houd altijd rekening met de verwerkingstijd door uw bank.

Manieren

U kunt op drie manieren aangifte doen:

  • via het aangifteprogramma van de Belastingdienst;
  • via commerciële aangifte- of administratiesoftware;
  • via een fiscaal intermediair, zoals uw accountant of belastingadviseur.

2.6.1 Aangiftebrief

aangifte-
tijdvakken

aangiftebrief

Aan het eind van het jaar ontvangt u van de Belastingdienst de zogeheten ‘Aangiftebrief loonheffingen’. Hierin staat over welke aangiftetijdvakken u in het komende jaar aangifte moet doen, wat hierbij de uiterste aangifte- en betaaldata zijn en voor elk aangiftetijdvak het betalingskenmerk. Zonder het juiste betalingskenmerk kan de Belastingdienst de loonaangifte en betaling van de loonheffingen niet meteen in het juiste aangiftetijdvak verwerken. Het is dus slim om de aangiftebrief in de administratie te bewaren en niet kwijt te raken. Er zijn twee soorten aangiften: de maandaangifte en de vierwekenaangifte.

Verdwijnt de brief in de loop van het jaar toch, dan is er echter geen man overboord. Het juiste betalingskenmerk is ook te achterhalen via de zoekhulp van de Belastingdienst. En de uiterste aangifte- en betaaldata voor 2020 zijn te downloaden op de website van de Belastingdienst.

eHerkenning

programma

Verzorgt u de aangifte loonheffingen met het programma van de Belastingdienst, dan moet u sinds begin dit jaar gebruikmaken van ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Hiervoor heeft u wel eHerkenning nodig.

2.6.2 Aangifte corrigeren

correctie-
methoden

Het kan altijd gebeuren dat een aangifte niet juist of niet volledig is ingevuld. In dat geval kunt u de betreffende aangifte corrigeren. De fiscus onderscheidt vier correctiemethoden:

  • de gehele aangifte opnieuw verzenden;
  • een aanvullende aangifte verzenden;
  • een correctie verzenden bij een reguliere aangifte;
  • een losse correctie verzenden.

U moet zich hierbij realiseren dat u de methode die u gebruikt, niet zelf kunt kiezen. De wijze waarop u moet corrigeren is afhankelijk van het jaar dat u wilt corrigeren, het betreffende aangiftetijdvak en de wijze waarop u aangifte doet. In paragraaf 12.2 van het Handboek Loonheffingen kunt u meer informatie vinden over deze correctiemethoden.