2.1 Wat is loon?
onbelast
De bekendste vorm van loon is uiteraard loon in geld. Beloningen in natura en aanspraken zijn echter ook loon. En uitkeringen uit een fonds dat aan de dienstbetrekking is verbonden, zoals scholingsfondsen, zijn dat ook. Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen zijn in principe ook loon, maar zijn onder voorwaarden onbelast.
Vormen van loon
bijzondere gebeurtenis
Het begrip ‘loon’ bestaat dus uit verschillende onderdelen. Het gaat hierbij onder andere om:
- loon in geld (zie paragraaf 2.1.1);
- loon in natura (zie paragraaf 2.1.2);
- vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen (zie hoofdstuk 3);
- uitkeringen en verstrekkingen bij bijzondere gebeurtenissen (zie paragraaf 2.1.3);
- aanspraken en uitkeringen op grond van aanspraken (zie paragraaf 2.1.4);
- negatief loon (zie paragraaf 2.1.5).
2.1.1 Loon in geld
loon in geld
Onder loon in geld vallen salaris, provisie, premie, gevarengeld, overwerkloon, tantièmes, gratificaties en alles wat u, onder welke naam dan ook, in geld aan uw werknemers in dienstbetrekking uitbetaalt. Ook uitbetalingen op grond van een nettoloonafspraak, fooien en ZW-, WW- en WAO/WIA-uitkeringen die u aan uw werknemers doorbetaalt, vormen loon in geld.
2.1.2 Loon in natura
loon in natura
Loon dat u niet in geld, maar in een andere vorm ‘betaalt’ heet loon in natura. De fiscus beschouwt dit als een voordeel uit dienstbetrekking dat belast is voor de loonheffingen. U kunt loon in natura verstrekken of ter beschikking stellen. In het eerste geval wordt de werknemer eigenaar, in het tweede geval blijft uw organisatie eigenaar. Een eventuele eigen bijdrage van de werknemer komt in mindering op de te belasten waarde of het normbedrag. Het te belasten bedrag mag daardoor echter niet negatief worden.
waardering
De regels voor de waardering van loon in natura zijn opgenomen in de werkkostenregeling. Hoofdstuk 3 gaat verder in op de werking van de werkkostenregeling.
Het bekendste voorbeeld van loon in natura is de auto van de zaak. De privébesparing die de werknemer geniet doordat hij in deze auto mag rijden, moet u aanmerken als loon. Afhankelijk van het gebruik van de auto geldt er een bijtelling voor het privégebruik daarvan.
2.1.3 Bijzondere gebeurtenissen
jubileum
Onder voorwaarden worden sommige uitkeringen en verstrekkingen bij bijzondere gebeurtenissen niet als loon aangemerkt. U kunt hierbij denken aan diensttijduitkeringen of -verstrekkingen bij een jubileum, uitkeringen uit fondsen die aan de dienstbetrekking zijn verbonden (zoals tijdspaarfondsen) en (eenmalige) uitkeringen bij overlijden of invaliditeit. Daarnaast zijn ontslagvergoedingen, geschenken en kinderbijslag (niet op grond van de Algemene Kinderbijslagwet) juist wel weer loon.
2.1.4 Aanspraken en uitkeringen
aanspraken
Een aanspraak is een recht om na verloop van tijd of onder een bepaalde voorwaarde één of meer uitkeringen of verstrekkingen te ontvangen. Meestal hoort een aanspraak tot het loon, maar deze kan ook geheel of gedeeltelijk zijn vrijgesteld. Als de aanspraak is vrijgesteld, is de uitkering meestal wel belast. Het gaat hier om aanspraken op:
- verlof;
- uitkeringen op grond van de ZW, WAZO, WW, WAO/WIA en overeenkomstige regelingen;
- een eenmalige uitkering bij einde dienstbetrekking;
- ongevallenverzekeringen;
- periodieke uitkeringen bij overlijden of invaliditeit als gevolg van een ongeval;
- pensioen, prepensioen of vroegpensioen.
2.1.5 Negatief loon
negatief loon
Als u een werknemer ten onrechte te veel loon betaalde of een te hoge vergoeding verstrekte, vormt de terugbetaling daarvan negatief loon. U kunt deze te hoge of onterechte inkomsten verrekenen met het brutoloon of de bruto-uitkering, of de werknemer geeft dit zelf op bij zijn aangifte.