8.3 Aangifte- en betaaltermijnen
Uw organisatie heeft te maken met verschillende belastingen waarvoor u mogelijk aangifte moet doen. Er bestaan twee soorten belastingen: aangiftebelastingen en aanslagbelastingen.
8.3.1 Aangiftebelastingen
aangiftebelasting
Bij aangiftebelastingen zoals de BTW en loonheffingen berekent én betaalt u zelf de belasting.
Aangifte BTW
kwartaal
Voor de BTW kunt u aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal zal dit per kwartaal zijn. Op verzoek kunt u ook per maand of per jaar aangifte doen. Bij de maand- en kwartaalaangifte moet de aangifte uiterlijk binnen zijn op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doet u jaaraangifte, dan moet de aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar binnen zijn.
Moet u BTW afdragen, dan doet u dat tegelijk met het indienen van de aangifte. De BTW-aangifte kunt u elektronisch indienen via het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst.
Aangifte loonheffingen
periode
eHerkenning
Het aangiftetijdvak voor de loonheffingen is meestal een periode van een kalendermaand of vier weken. Op de ‘Aangiftebrief loonheffingen’ ziet u wanneer uw aangifte bij de Belastingdienst binnen moeten zijn. De aangifte loonheffingen kunt u ook indienen via de website van de Belastingdienst, maar daarvoor heeft u sinds 1 januari 2020 wel eHerkenning nodig. Dit bleek niet voor alle organisaties haalbaar. De Belastingdienst heeft daarom 24.000 ondernemers uitstel tot 1 juli gegeven voor het indienen van de aangifte loonheffingen. De desbetreffende ondernemers hebben daarvan schriftelijk bericht ontvangen.
Coulancetermijn
uiterste aangiftedatum
Als u uw aangifte BTW of loonheffingen niet op tijd kunt indienen, kunt u uitstel aanvragen. Doe dit wel vóór de uiterste aangiftedatum. Op tijd zijn betekent dat de Belastingdienst:
- uw aangifte uiterlijk op de uiterste aangiftedatum ontvangt;
- uw betaling uiterlijk op de uiterste betaaldatum ontvangt.
coulance-termijn
Voor het opleggen van een boete geldt een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na het verstrijken van de uiterste aangifte- of betaaldatum. Is uw aangifte binnen die termijn binnen, dan krijgt u geen boete. De coulancetermijn geldt niet als u in het voorafgaande tijdvak (ook) te laat was met uw aangifte of betaling.
8.3.2 Aanslagbelastingen
aanslagbelasting
Bij aanslagbelastingen zoals de VPB en de schenk- en erfbelasting staat het doen van de aangifte voorop. Aan de hand van de door u aangeleverde informatie berekent de fiscus de belasting die u moet betalen en ontvangt u vervolgens een aanslag.
Vennootschapsbelasting
vóór 1 juni
Is uw organisatie belastingplichtig voor de VPB en is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan moet u de aangifte indienen vóór 1 juni van het volgende kalenderjaar. Bij een gebroken boekjaar is dat binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar.
Schenk- en erfbelasting
binnen twee maanden
De verkrijger van de schenking of erfenis moet de aangifte indienen. U moet de aangifte schenkbelasting indienen binnen twee maanden na het einde van het kalenderjaar van de schenking. Voor de aangifte erfbelasting geldt een termijn van acht maanden na het moment van overlijden.