2.7 Wat gebeurt er als u niet meewerkt?
aftrekpost
In fiscale aangelegenheden geldt als hoofdregel ‘wie stelt, moet bewijs leveren’. Dat betekent dat u als u aanspraak maakt op een aftrekpost, zoals hypotheekrente of verklaring geen privégebruik auto, dit moet kunnen onderbouwen met bewijs. Omgekeerd geldt dat de Belastingdienst moet bewijzen dat u inkomsten hebt verzwegen.
informatie-verplichting
beschikking
Als de controleambtenaar vindt dat u onvoldoende informatie verstrekt, of niet of niet volledig voldoet aan de informatieverplichting, dan zal de Belastingdienst een beschikking opstellen, de zogenoemde informatiebeschikking. Dit is een voor bezwaar vatbare beschikking: u kunt hiertegen dus in verweer gaan door middel van bezwaar en beroep.
Nieuwe termijn
tijdwinst
rechtmatig
bewijs
Door bezwaar te maken bereikt u twee zaken. Allereerst is dat de tijdwinst die u boekt: zelfs als de informatiebeschikking terecht is uitgereikt, krijgt u een nieuwe termijn om de gegevens aan te leveren. Daarnaast kunt u natuurlijk van mening verschillen. In de bezwaarprocedure wordt getoetst of de informatiebeschikking rechtmatig is en of de gevraagde informatie inderdaad geleverd moet worden. In een beroepsprocedure buigt de belastingrechter zich verder over de vraag wie van de partijen welk bewijs moet leveren.
Omkering bewijslast
verzwaring
Verstrekt u na ontvangst van de informatiebeschikking nog steeds niet de gevraagde informatie? Dan kan de inspecteur in de meeste situaties gebruik maken van de zogenoemde omkering en verzwaring van de bewijslast. In dat geval legt hij de aanslag op, gebaseerd op een door hem geschat bedrag. Hierop zult u moeten bewijzen dat deze aanslag op basis van een te hoog bedrag is vastgesteld.
Het opzettelijk niet voldoen aan de wettelijke informatieverplichtingen kan leiden tot strafrechtelijke sancties (zie hoofdstuk 3).