U bent hier

Onderneming & Fiscus
Belastingcontrole2. Uw rechten en plichten2.2 Begrensde bevoegdheden voor de fiscus

2.2 Begrensde bevoegdheden voor de fiscus

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

informatie 
opvragen

samenhang

De fiscus mag niet zomaar alle informatie opvragen. De bevoegdheden van de Belastingdienst om informatie in te winnen zijn vastgelegd in de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). Deze wet vormt de basis van de belastingheffing en controle. Hierin is als voorwaarde opgenomen dat de gevraagde informatie van belang moet (kunnen) zijn voor de belastingheffing en van belang moet zijn voor de vaststelling van de feiten. Dit is een zeer ruim criterium: of informatie fiscaal relevant is, is niet altijd op voorhand te bepalen. Vaak kan de betekenis van bepaalde gegevens pas worden vastgesteld aan de hand van hun onderlinge samenhang.

Correspondentie van persoonlijke aard die geen informatie bevat die relevant is voor de belastingheffing hoeft u niet te verstrekken.

Personeelsdossiers

werknemers

arbeids-
overeenkomst

Personeelsdossiers bevatten vaak vertrouwelijke informatie over uw werknemers, zoals de verslagen van de functioneringsgesprekken en andere gegevens die niet van belang zijn voor de controleambtenaar. Als u niet het hele personeelsdossier aan de belastingambtenaar wilt geven, kunt u de dossiers voor uw werknemers splitsen op onderwerp. Zo kunt u er bij het opzetten van uw administratie voor kiezen om de financiële gegevens van uw werknemers te scheiden van de ‘persoonlijke gegevens’, die niets met de belastingheffing hebben te maken. In het dossier met de financiële informatie neemt u administratieve gegevens op als de arbeidsovereenkomst, de loonbelastingverklaring, een kopie van het identiteitsbewijs en informatie over salarismutaties.