8.3 Ontvangst beschikking
najaar
Als (middel)grote organisatie ontvangt u in het najaar een beschikking van de Belastingdienst met de gedifferentieerde premie WHK voor het komende kalenderjaar. De twee onderdelen van die premie zijn nader gespecificeerd. Bij middelgrote werkgevers is in de beschikking ook de berekening van het toegepaste gewogen gemiddelde vermeld.
Een kleine werkgever ontvangt alleen een mededeling van de Belastingdienst met daarin de geldende gedifferentieerde sectorale percentages voor het komende jaar.
8.3.1 Adviesbrief
voorlopig
WHK
Het kan voorkomen dat uw werkgever helemaal geen beschikking ontvangt of mededeling van de Belastingdienst met de nieuwe gedifferentieerde premiepercentages. Als dit komt doordat de Belastingdienst uw gedifferentieerde premie WHK niet kon vaststellen, ontvangt u – als het goed is – wel een adviesbrief met daarin een voorlopig toe te passen percentage. Ontvangt u geen beschikking of mededeling met uw premie WHK en ook geen adviesbrief? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Dit doet u via de BelastingTelefoon: (0800) 05 43. Na ontvangst van een adviesbrief ontvangt uw werkgever meestal in de loop van het volgende jaar vervolgens wel de beschikking of mededeling met daarin het voor hem geldende (nieuwe) gedifferentieerde percentage. Als het nieuwe gedifferentieerde percentage WHK niet afwijkt van het voorlopige percentage, hoeft u niets te doen. Uw werkgever blijft in de aangifte loonheffingen gewoon met hetzelfde percentage werken.
8.3.2 Loonaangiften
percentage
Het is mogelijk dat de werkgever op grond van de adviesbrief een percentage heeft toegepast, maar dat het percentage in de later ontvangen definitieve beschikking hiervan afwijkt. In dat geval moet de werkgever het nieuwe percentage toepassen vanaf de eerstvolgende loonaangifte. Daarnaast moet hij de eerdere loonaangiften van dat jaar corrigeren. Die correctie moet hij doen bij de eerstvolgende of daaropvolgende aangifte loonheffingen. Mogelijk moet hij na de correctie een bedrag bijbetalen of krijgt hij juist een bedrag terug. Dit moet de werkgever verrekenen met het te betalen bedrag van de loonaangifte waarbij hij de correctie meestuurt.
formulier
De werkgever kan de correctie vanwege een afwijkende premie ook laten verrekenen door de Belastingdienst. Hiervoor moet hij het formulier ‘Verzoek om teruggaaf of naheffing (nieuw of te laat vastgesteld gedifferentieerd premiepercentage WGA/Whk)’ van de fiscus gebruiken.
8.3.3 Nieuwe beschikking WHK
uitkomst bezwaar
Het komt ook voor dat de werkgever gaandeweg te maken krijgt met een nieuwe beschikking en dus een nieuw toe te passen gedifferentieerde premie WHK. Wat uw werkgever dan moet doen, hangt af van de situatie. De nieuwe beschikking kan de uitkomst zijn van een ingediend bezwaar. Of de werkgever ontvangt pas in een later jaar de beschikking met de gedifferentieerde premie van UWV. Dat nieuwe percentage past de werkgever dan toe vanaf de eerstvolgende loonaangifte.
Te veel of te weinig betaalde premie
oplossen
Na het ontvangen van de nieuwe beschikking kan het zijn dat de werkgever in de periode ervoor te veel of juist te weinig premie WHK betaalt. Er zijn twee manieren om die verschillen op te lossen:
- De werkgever corrigeert de premie WHK in de eerdere loonaangiften door (losse) correcties in te dienen.
- De werkgever verzoekt de Belastingdienst om een naheffing of teruggaaf voor het verschil tussen de betaalde premie WHK en de op basis van het nieuwe percentage verschuldigde premie. De werkgever gebruikt daarvoor ook het formulier ‘Verzoek om teruggaaf of naheffing (nieuw of te laat vastgesteld gedifferentieerd premiepercentage WGA/Whk)’. Bij deze mogelijkheid hoeft de werkgever dan voor eventuele voorgaande jaren geen losse correcties meer in te dienen.
Overgang van onderneming
volledig
Bij de overgang van een onderneming kan de werkgever ook te maken krijgen met een nieuw premiepercentage voor de WHK. De overdragende en overnemende onderneming moeten via het formulier ‘Melding loonheffingen overdracht van activiteiten’ de Belastingdienst op de hoogte stellen van de overgang. Bij een volledige overgang van de onderneming krijgt alleen de overnemer een nieuwe premiebeschikking. Bij een gedeeltelijke overgang krijgt zowel de overdrager als de overnemer een nieuwe beschikking.
moment
Vanaf wanneer de nieuwe gedifferentieerde premie WHK geldt, hangt af van het moment van overgang. Bij overgang van onderneming per 1 januari geldt de nieuwe premie vanaf 1 januari. Bij overgang van onderneming tussen twee bestaande werkgevers in de loop van het jaar, geldt de nieuwe premie per 1 januari van het volgende jaar.
Wordt de overnemende partij bij een overname de nieuwe werkgever, let dan op. De (nieuwe) premie van de overnemer geldt dan vanaf de overgang, maar voor de overdrager geldt de nieuwe premie echter pas per 1 januari van het volgende jaar.
Nieuwe beschikking van Belastingdienst
per jaar
Wees gerust, de werkgever hoeft niet te verwachten dat hij op elk moment van het jaar een nieuwe beschikking van de Belastingdienst krijgt. De fiscus mag in principe slechts één keer per jaar de premiebeschikking aan uw organisatie opleggen. Een herziening op initiatief van de Belastingdienst is alleen toegestaan als de oorspronkelijke beschikking is gebaseerd op onjuiste of onvolledige gegevens, én als de werkgever dit had kunnen weten, of daar schuldig aan is. Herziening als gevolg van een fout van de overheid mag alleen als dit in het voordeel van de werkgever uitpakt.