U bent hier

8.1 Gegevens controleren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

complex

In de vorige hoofdstukken heeft u kunnen lezen dat het vaststellen van de hoogte van de gedifferentieerde premies vrij complex is. UWV kan daar ook fouten in maken. U doet uw werkgever een plezier door een aantal zaken te controleren.

8.1.1 Beschikking controleren

premie­vaststelling

Ontvangt u de beschikking WHK van UWV, dan vindt u op de achterkant het totale bedrag van de uitkeringen die aan uw organisatie zijn toegerekend. Voor de premievaststelling wordt gekeken naar de uitkeringen van twee jaar terug, dus voor de premieberekening voor 2017 wordt naar de uitkeringen in 2015 gekeken. Het totaalbedrag moet u controleren. Daarvoor moet u weer weten om welke medewerkers het precies gaat. Deze gegevens kunt u bij UWV opvragen, als u daar niet al eerder bij de genomen beslissing over de uitkeringstoekenning over bent geïnformeerd.

Toegekende uitkeringen

hoogte premie

Om de hoogte van de premies te kunnen controleren, heeft u ook de beslissingen over de aan (ex-)medewerkers toegekende uitkeringsrechten nodig. Meestal krijgt u van UWV een kopie van de beslissing toegestuurd op het moment dat de WGA- of ZW-uitkering wordt toegekend. De gedifferentieerde premie WHK voor 2017 wordt gebaseerd op de situatie in 2015. U ontvangt – als het goed is – meteen een kopie van de beslissing die UWV neemt.

nuttig

Zodra UWV een beslissing stuurt over een uitkering, kunt u daartegen bezwaar maken. Wees een onjuiste beschikking voor door deze beslissingen meteen te controleren.

Eigenrisicodragers

verzekeraar

De controle is niet alleen nuttig om te voorkomen dat uw werkgever te veel premie aan UWV betaalt. Ook als de werkgever eigenrisicodrager is voor de ZW of WGA (of voor beide), is dit van groot belang. De werkgever moet dan immers de toegerekende uitkeringen zelf betalen. En als de werkgever onterecht een tien jaar durende WGA-uitkering betaalt, is dit een grote maar onterechte kostenpost. Is de werkgever hiervoor verzekerd, dan zal de verzekeraar ook eisen dat u de toegerekende uitkeringen goed controleert, tenzij hij de controle zelf doet. Overigens bieden veel verzekeraars ondersteuning bij het opstellen van bezwaar tegen de beschikking van UWV. Tot slot is het belangrijk dat de werkgever een correct beeld heeft van de toerekenbare kosten als hij overweegt om juist eigenrisicodrager te worden of om terug te keren naar UWV. Zonder goede beschikking kan hij geen goede vergelijking maken van de kosten van beide situaties.

Checklist voor controle beschikking WHK

in dienst

ziekte

regresrecht

Bij de controle moet u in ieder geval nagaan of:

  • de medewerker van wie de uitkering aan uw organisatie is toegerekend überhaupt in dienst was;
  • de medewerker van wie de uitkering aan uw organisatie is toegerekend niet toevallig dubbel wordt meegeteld, bijvoorbeeld voor zowel de WGA als de ZW-flex;
  • de ingangsdatum van de uitkering klopt, wat bij de premieberekening voor 2017 dus 2015 of 2014 moet zijn;
  • er sprake was van ziekte wegens orgaandonatie, zwangerschap of bevalling. In dat geval mag de uitkering namelijk niet aan uw organisatie worden toegerekend;
  • voor de medewerker de no-riskpolis van toepassing was, aangezien dan de uitkering niet aan uw organisatie mag worden toegerekend;
  • er gebruik is gemaakt van het regresrecht, waarbij een derde aansprakelijk is gesteld voor de ziekte of arbeidsongeschiktheid van de (ex-)medewerker en een schadevergoeding is ontvangen. Dan mag de betreffende uitkering niet aan uw organisatie worden toegerekend;
  • uw organisatie bij de juiste sector is ingedeeld als u (deels) een sectorpremie betaalt.

Op rendement.nl/arbodossier vindt u een complete checklist voor de controle van de WHK-beschikking.

8.1.2 Premieloon controleren

fiscale ­loonsom

refertejaar

Een ander belangrijk onderdeel van de beschikking die u moet controleren is het premieloon. Het premieloon of de fiscale loonsom van uw organisatie van twee jaar terug bepaalt in welke categorie werkgevers uw organisatie wordt ingedeeld (klein, middelgroot of groot) en dat speelt weer een rol bij het vaststellen van de premie. Hoe groter de werkgever, hoe individueler de premie.

U moet dus controleren of de fiscus voor het refertejaar – de periode twee jaar terug – van het juiste premieloon is uitgegaan. Ook het premieloon van de jaren ervoor moet u controleren, omdat dit weer een rol speelt voor het gemiddelde premieplichtige loon waar de Belastingdienst naar kijkt voor de premiebepaling!