U bent hier

3.1 Wel of geen eigenrisicodragerschap?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

ZW-flex

discriminatie

Werkgevers kunnen geen eigenrisicodrager worden voor alle ZW-uitkeringen, maar alleen voor de ZW-flex. De precieze doelgroep staat in hoofdstuk 5 beschreven. Als medewerkers in vaste dienst een ZW-uitkering krijgen, betaalt de werkgever immers ook geen hogere premie. Bovendien zou eigenrisicodragerschap voor de ZW-vast één van de doelen van die regeling ondermijnen: voorkomen dat werkgevers medewerkers discrimineren omdat ze een groter risico hebben op ziekteverzuim. Sinds 1 januari 2014 betaalt de werkgever een gedifferentieerde premie Whk voor de ZW-flex. Daarvoor kan hij dus eigenrisicodrager worden.

Overzicht van het te dragen risico

verantwoor­delijkheden

Als de werkgever eigenrisicodrager voor de ZW wil worden, moet er binnen de organisatie kennis zijn om de Ziektewet uit te voeren. Als u daar onvoldoende kennis van heeft, is het mogelijk die in te kopen. Het is namelijk van belang om te beoordelen of (ex-)werknemers bij ziekte recht hebben op een uitkering, voor welke periode en hoe hoog die is. Andere verantwoordelijkheden zijn:

  • beslissingen voorbereiden over de Ziektewet;
  • uitbetalen van de Ziektewetuitkering;
  • verzuimbegeleiding en re-integratie naar passende arbeid verzorgen;
  • verzuimadministratie bijhouden;
  • ziek- en betermeldingen bij UWV doen.

3.1.1 Kosten

herverzekeren

Bij de afweging om eigenrisicodrager te worden, is het kostenplaatje een belangrijke factor. De werkgever draagt het uitkeringsrisico bij ziekte van de (ex-)medewerkers, inclusief re-integratiekosten. Ook overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van medewerkers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook nabestaanden van flexwerkers) tellen mee. Hiervoor bestaan private verzekeringen, waarvoor de werkgever een verzekeringspremie betaalt. Herverzekeren is niet verplicht, want de ZW-uitkeringen duren maximaal twee jaar.

Tegenover het dragen van het ziekterisico van medewerkers staat dat de werkgever een lagere premie Whk betaalt, omdat hij het onderdeel ZW-flex niet langer betaalt.

Bekostigen

Het bekostigen van de ZW-flex kan op drie manieren:

  • publieke verzekering bij UWV (premie ZW-flex);
  • eigen risico dragen (uitkeringen ZW-flex);
  • eigen risico dragen en privaat herverzekeren (verzekeringspremie).

Vergelijken

3.1.2 Preventie en begeleiding

kostenplaatje

re-integratiebeleid

Het betalen van de premies zijn niet de enige aspecten van het kostenplaatje van het eigenrisicodragerschap voor de ZW. De werkgever zal ook moeten investeren in een adequaat preventie- en re-integratiebeleid. Deze investering is hoe dan ook rendabel, omdat het uw organisatie helpt bij de dagelijkse praktijk en doorwerkt in de aan UWV verschuldigde premie ZW-flex. Of uw organisatie nu eigenrisicodrager is of niet, een goed verzuimbeleid werkt altijd zijn vruchten af. U als arboprofessional kan daarbij een belangrijke rol spelen. Verder zijn medewerkers uiteraard gebaat bij een goede en snelle terugkeer naar het werkende leven.

Zowel kleine als grote werkgevers hebben baat bij eigenrisicodragerschap, ook als ze dit risico herverzekeren. Feitelijk werken verzekeraars namelijk gewoon met individueel gedifferentieerde premies.