U bent hier

1.2 Re-integratie en uitkeringen voor medewerkers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

loon ­doorbetalen

ziek

Gedurende de eerste twee ziektejaren is de werkgever weliswaar verplicht het loon door te betalen, maar dit betekent niet dat de zieke werknemer achterover kan leunen. Er geldt ook een re-integratieplicht, waarbij werkgever en werknemer tijdens de eerste twee ziektejaren samen moeten werken aan re-integratie. Deze verplichting moet ertoe leiden dat er geen tijd verloren gaat om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Hoe langer een medewerker ziek thuis zit, hoe kleiner de kans namelijk is dat hij volledig re-integreert.

Het is niet nodig om te wachten tot de medewerker helemaal hersteld is. Ook een medewerker die gedeeltelijk kan werken, kan zijn nut bewijzen voor uw organisatie.

Passend werk

tweede spoor

De zieke medewerker hoeft niet per se zijn eigen werk weer te kunnen uitvoeren om te spreken van re-integratie. Hij kan ook (tijdelijk) aan de slag gaan met andere werkzaamheden of zelfs in een heel andere functie. De enige vereiste is dat het werk passend is: de medewerker moet in staat zijn het werk uit te voeren en het moet aansluiten bij zijn werk­niveau. Als het niet mogelijk is om passend werk aan te bieden, moet u met de medewerker op zoek gaan naar passend werk bij andere werkgevers. Dit wordt re-integratie tweede spoor genoemd.

Financiële prikkel

re-integratie

Voor de werknemer zijn ook financiële prikkels ingebouwd voor een succesvolle re-integratie. Weigert hij herhaaldelijk om mee te werken aan re-integratie en om passende arbeid te accepteren, dan mag de werkgever zijn loondoorbetaling stopzetten. Dit geldt ook als hij tijdens zijn dienstverband een ZW-uitkering krijgt.

ZW-uitkering

Eerstejaars Ziektewet­beoordeling

Vanwege de BEZAVA gelden er scherpere voorwaarden voor een ZW-uitkering voor flexwerkers. Na het eerste ziektejaar volgt de Eerstejaars Ziektewetbeoordeling, waarbij UWV beoordeelt of de flexwerker meer dan 65% van het loon van een qua opleiding of ervaring vergelijkbare, gezonde persoon kan verdienen. Dit is de zogenoemde gangbare arbeid, een strenger criterium dan passende arbeid. Als dit zo is, stopt de ZW-uitkering. Dit stimuleert de flexwerker om in het eerste ziektejaar sneller werk onder zijn niveau te accepteren.

De Eerstejaars ZW-beoordeling sluit aan bij de WIA-beoordeling: als een medewerker minder dan 35% arbeidsongeschikt is, heeft hij geen recht op een uitkering.

WIA-uitkering

verdien­capaciteit

Een medewerker maakt alleen aanspraak op een WIA-uitkering als hij zich gedurende de eerste twee jaar ziekte heeft ingespannen voor re-integratie. Bovendien moet hij minstens 35% arbeidsongeschikt zijn voor gangbare arbeid. Krijgt hij een WGA-uitkering, dan hangt de hoogte daarvan af van welk deel van zijn verdiencapaciteit hij benut. Meer hierover leest u in hoofdstuk 7.