8.2 Bewustwording
gezelligheid
De risico’s van alcoholgebruik zijn onvoldoende bekend. Uit recent onderzoek blijkt dat ook Nederlanders niet weten hoe slecht alcohol is voor de gezondheid. Sterker nog: alcohol wordt vaak verbonden met gezelligheid.
Wat zijn de associaties met alcohol?
ruzie
Onderzoeksbureau MarketResponse deed in 2023 in opdracht van de Gezonde Generatie, een samenwerkingsverband van verschillende gezondheidsfondsen, onderzoek naar alcohol onder 1.605 volwassen Nederlanders. Daaruit blijkt onder andere dat respondenten alcohol vooral verbinden aan ‘gezelligheid’ (54%), ‘een feestje’ (50%), ‘lekker’ (42%) en ‘ontspanning’ (39%). Dat het ongezond is en kan leiden tot dronkenschap wordt minder genoemd (beide 27%). Mensen denken dat vooral in één keer heel veel drinken ongezond is. Sommige respondenten denken dat één glas alcohol per dag gezond is (19%). Mensen denken bij risico’s van alcohol vooral aan kortetermijnrisico’s, zoals meer kans op een woordenwisseling of ruzie (61%).
Zeven soorten kanker
De campagne ‘Op je gezondheid’ van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding in het kader van Gezonde Generatie stelt dat het drinken van alcohol de kans op zeven soorten kanker vergroot. Dit zijn vaak langetermijngevolgen van alcoholgebruik. Toch is dat nauwelijks bekend bij diegenen die alcohol drinken.
Voorbeeldgedrag, ook op de werkvloer
kinderen
Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat kinderen eerder gaan drinken als hun ouders alcohol drinken. Voorbeeldgedrag speelt hierbij een grote rol. Dat geldt ook voor alcoholgebruik in de werksituatie. Op de speciaal hiervoor opgetuigde site gezondegeneratie.nl/alcohol kunt u meer lezen over de campagne en de relatie tussen alcohol en kanker.
Keuzes makkelijker
congressen
makkelijker
Werkgevers kunnen dan ook bijdragen aan meer bewustwording over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Ook kunnen ze in de werksituatie het nodige doen om het gebruik van alcohol te beperken (zie paragraaf 8.1); zoals gezegd op de vrijdagmiddagborrel en tijdens bedrijfsuitjes, maar ook op recepties en congressen en tijdens zakenlunches en zakenreizen. Hoewel de werkgever beperkt invloed heeft op de gezondheid van werknemers als het om leefstijl gaat, kan hij in de werksituatie gezonde keuzes wel makkelijker maken. Ook kan hij voorlichting geven over de gevaren en de werking van alcohol.
Werknemers die in het weekend stevig drinken, kunnen daarvan op maandagochtend nog last hebben. Ze zijn zich zeker niet altijd bewust van de mogelijke gevolgen.