8.1 Drankcultuur veranderen
open bar
entertainment
Aan u als arboprofessional de schone taak om deze gang van zaken te veranderen. U kunt in eerste instantie zoeken naar praktische oplossingen, bijvoorbeeld door werknemers op een bedrijfsfeestje een beperkt aantal consumptiebonnen te geven, in plaats van een ‘open bar’-principe te hanteren. Of zorg dat werknemers minder tijd hebben om te drinken door bijvoorbeeld (actief) entertainment aan te bieden.
Een plaats waar groepen werknemers bij elkaar aan de bar kunnen ‘hangen’, werkt drinken ook flink in de hand. Werknemers blijven dan waarschijnlijk langer plakken en gaan mogelijk zelfs stomdronken naar huis.
Alternatieven
spannend
vochtgehalte
Zorg sowieso dat er voldoende alternatieven zijn voor alcoholische dranken, zoals alcoholvrij bier, maar ook non-alcoholische cocktails (‘mocktails’) of spannende frisdranken. Door de ruime aanwezigheid van karaffen mineraalwater tijdens een bedrijfsdiner blijft het vochtgehalte van drinkende werknemers op peil. En maak het werknemers niet te makkelijk om aan een nieuw drankje te komen. Vraag serverend personeel op een evenementenlocatie bijvoorbeeld om alcoholische dranken niet actief aan te bieden met een gevuld dienblad, maar om alcohol slechts te verstrekken als een werknemer hierom vraagt.