U bent hier

7.2 Ontslag op staande voet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

liederlijk

Verslaving of niet, sommige incidenten zijn reden voor ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet is een zeer ingrijpende maatregel, waarvoor een dringende reden vereist is. Eén van de mogelijke dringende redenen die de wet noemt voor het op staande voet ontslaan van een werknemer is ‘wanneer hij zich ondanks waarschuwing overgeeft aan dronkenschap of ander liederlijk gedrag’.

Terecht

Ook de voorbeeldrol van een organisatie of werknemer speelt een rol als de werkgever overweegt of ontslag op staande voet terecht is. Zo werd een werknemer van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), die onder invloed een ongeluk veroorzaakte, volgens de rechter terecht op staande voet ontslagen (Rechtbank Utrecht, 1 december 2010, ECLI (verkort): BP2005).

In dergelijke functies en bij zulke werkgevers tast alcohol- of drugsgebruik door werknemers de geloofwaardigheid aan en dat kan reden zijn voor ontslag op staande voet.

Terugdraaien

stappen

Er zitten heel wat haken en ogen aan het omgaan met een werknemer van wie het alcohol- of drugsgebruik zorgt voor problemen op het werk. Wil uw organisatie een werknemer (al dan niet op staande voet) ontslaan, dan is het belangrijk dat ze alle noodzakelijke stappen heeft gezet, zodat de rechter het ontslag niet terugdraait.

Het zetten van de noodzakelijke stappen begint met een goede inschatting van de situatie: is sprake van een verslaving of niet?

De zaak van de dronken teamleider

Een teamleider bij de gemeente neemt onder invloed van alcohol deel aan een onlinemeeting met drie burgers en twee externe partijen. De werkgever ontslaat hem daarom op staande voet, onder meer omdat de teamleider al eerder uit zijn functie is gezet vanwege alcoholmisbruik. De werknemer meldt zich vervolgens met terugwerkende kracht ziek.

Wetenschap

medische wetenschap

De bedrijfsarts stelt vast dat er sprake is van een medische aandoening (verslaving). De rechter stelt op verzoek van de werknemer vast dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven. In de medische wetenschap en in vaste rechtspraak van de Hoge Raad staat vast dat alcoholverslaving een ziekte is.

Terugval

Hoewel duidelijk is dat de gemeente geen drankgebruik tijdens werktijd kan en hoeft te accepteren, moet voor de rechtsgeldigheid van het ontslag meegewogen worden dat sprake is van een terugval in een verslaving. Aangezien verslaving een ziekte is, is sprake van strijd met het opzegverbod tijdens ziekte.

Rechtbank Rotterdam, 31 juli 2020, ECLI (verkort): 7242