3.4 Machtspositie voor de OR
nee is nee
verleidelijk
Het instemmingsrecht (meer hierover leest u in hoofdstuk 4) en het overeenstemmingsrecht lijken behoorlijk op elkaar. In beide gevallen moet uw werkgever de OR betrekken bij zijn plannen en mag hij geen beslissingen nemen zonder dat de raad hierin meegaat. Als de OR niet instemt met een bepaalde regeling, kan de werkgever naar de kantonrechter stappen. Dat is niet mogelijk bij het overeenstemmingsrecht. Daar geldt: nee is nee. Het overeenstemmingsrecht geeft de OR daardoor een machtspositie.
machtspositie
Het is misschien verleidelijk voor u om de OR te adviseren om ‘nee’ te zeggen op het moment dat u het niet eens bent met een beslissing. Maar toch is het misschien verstandig om de machtspositie slechts met mate uit te buiten. Het zal de verstandhouding met uw werkgever geen goed doen als de OR zich arrogant of buitensporig veeleisend opstelt.
aanpassingen
Als u de OR wilt adviseren om geen overeenstemming te verlenen, overleg dan met de raad hoe een voorstel wél doorgang kan vinden. Zij kunnen uw werkgever dan overeenstemming toezeggen onder het voorbehoud dat hij bepaalde aanpassingen doet. Op die manier draagt u als arboprofessional uw steentje bij aan een veilige en gezonde werkplek zonder dat u de organisatiebelangen schaadt.
De OR-leden doen er goed aan om consequent aan te geven waarom de raad een bepaalde eis aan de goedkeuring verbindt en daarbij waar mogelijk ook op het bedrijfsbelang te wijzen.