U bent hier

Onderneming & Arbo
Regels rondom zwangerschap en bevalling6. Maatregelen tegen fysieke en niet-fysieke risico’s6.4 Stoffen met infectiegevaar

6.4 Stoffen met infectiegevaar

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

biologische agentia

vaccinatie

Blootstelling aan biologische agentia kan leiden tot infectieziektes en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de zwangerschap of het ongeboren kind. Een arbodienst kan helpen of adviseren om in de RI&E een register op te nemen van biologische agentia die tijdens de zwangerschap schadelijk kunnen zijn. Verder verkleint tijdige vaccinatie het risico van gezondheidsschade.

Veel leed kunt u voorkomen door een goede preventie op basis van een systematische aanpak van het arbobeleid. De uitgangspunten van de arbeidshygiënische strategie en het vermijden van contact met zieke werknemers vormen de basis.

6.4.1 Bedrijfsarts

in ontwikkeling

De kennis over de gevolgen van infectieziektes voor de zwangerschap is nog steeds in ontwikkeling en deze kunt u dan ook niet kant-en-klaar op papier vinden. U doet er daarom goed aan bij vragen de bedrijfsarts in te schakelen. Die weet waar hij op moet letten, welke maatregelen er mogelijk zijn en wat u kunt doen als er infectieziektes optreden in uw organisatie. 
Ook een arbeidshygiënist kan hier mogelijk een rol in spelen.

6.4.2 Vaccineren

aanbieden

Als het mogelijk (niet voor iedere ziekte is immers een vaccin beschikbaar) of noodzakelijk is (de werkneemster heeft de ziekte nog niet gehad), moet u de werkneemster een vaccinatie aanbieden. Werken er in uw organisatie werknemers die infectieuze contacten hebben, dan is het sowieso verstandig om vaccinatie te overwegen. U kunt zich dit vast voorstellen bij functies als kinderverzorgers en werknemers van consultatiebureaus, die een verhoogde kans hebben op contacten met rode hond, waterpokken, de vijfde ziekte of hepatitis A.

Het heeft zelden zin om zwangeren bij het uitbreken van een epidemie met werken te laten stoppen. De besmetting heeft immers meestal al vóór het uitbreken van de eerste ziekteverschijnselen plaatsgevonden.