9.3 Succesfactoren
concrete afspraken
Een belangrijke eerste stap is de vertaling van de visie en het beleid van de organisatie naar concrete afspraken en acties. Kijk pas daarna kritisch naar de hulpmiddelen waar echt behoefte aan is. Met oog voor maatwerk, want hoe mensen aan hun ontwikkeling en leefstijlverandering kunnen en willen werken, blijkt vaak heel divers.
knelpunten en valkuilen
Naast succesfactoren zijn er ook knelpunten en valkuilen: onvoldoende draagvlak onder werkenden, gebrek aan tijd en prioriteit bij de organisatie, en moeite om beleid naar de praktijk te vertalen. Organisaties formuleren wel gezondheids- en duurzaam inzetbaarheidbeleid, maar kiezen te snel hulpmiddelen als coaching, training of een leerplatform. Ze vergeten dan te kijken naar belangrijke tussenstappen, zoals de rol van hun bedrijfs- en leercultuur en de vertaling van de organisatievisie naar concrete afspraken.
Wilt u maatwerk leveren, besteed dan aandacht aan opleidingsniveaus. Praktisch en theoretisch opgeleiden leren vaak verschillend en in de praktijk worden voor deze groepen vaak ook andere prioriteiten gesteld.
vijf succesfactoren
Als arboprofessional kunt u de vijf succesfactoren als basis en fundering voor de zichtbaarheid van beleid inzetten;
9.3.1 Stappenplan
Onderstaand stappenplan kan u helpen om beleid in (kleine) stappen in te voeren in uw organisatie.
visie
Creëer een visie op duurzame verandering in leefstijl, afgestemd op de bedrijfsstrategie. Doe dit bij voorkeur samen met de werknemers.
Kies hulpmiddelen die passen bij de visie en de vertaling naar de praktijk. Behoud ruimte voor maatwerk en onderzoek hoe voorzieningen elkaar kunnen versterken.
Vertaal de visie samen met leidinggevenden en werknemers naar concrete acties. Laat werknemers de regie nemen.
bewustwording
De gesprekken zijn cruciaal voor de bewustwording. Goede gesprekstechnieken behelzen onder andere feedbackgesprekken en luistervaardigheden.
Doe dit niet alleen voor bestaande functies, maar ook bij nieuwe vaardigheden voor toekomstige functies. Creëer ruimte voor persoonlijke en teamontwikkeltrajecten.
voortgang bewaken
Bepaal wie de voortgang bewaakt. Denk aan doorlooptijd, doelstellingen en vervolgmogelijkheden.
Stimuleer de ontwikkeling van iedere werknemer met ondersteuning van maatwerktools, zoals checks op het gebied van leefstijl, gezondheid en vitaliteit, organisatie, arbeidswaardescans en een drijfverenonderzoek.
leerbehoefte
Kijk goed naar de leerbehoefte. Wat is er aan leeraanbod in de eigen organisatie aanwezig en wat is er aanvullend nodig van buitenaf? Creëer een aanvullend eigen aanbod.
Vier samen successen en blijf met elkaar in gesprek. Creëer aan de voorkant al een vervolg en opvolging. Overweeg monitoring en een volgsysteem om te zorgen dat het beleid in de praktijk wordt toegepast.
9.3.2 Opvolging en voortgang
op de agenda
behoeften
Houd het levend. De onderstaande tips kunnen u verder helpen:
- Stel werknemers aan als ambassadeurs van het beleid en vraag hen om het onderwerp regelmatig op de agenda te zetten tijdens werkoverleggen.
- Plan voor uzelf regelmatig een moment in waarop u monitort hoe het beleid uitpakt. Leeft het onderwerp en maken werknemers gebruik van de hulpmiddelen?
- Deel complimenten uit aan de werknemers die de hulpmiddelen gebruiken.
- Vraag werknemers regelmatig naar hun behoeften. Luister goed en denk mee waar nodig. Leidt dit tot nieuwe initiatieven? Breek de invoering op in kleine stapjes en denk alvast na over vervolgstappen.
- Plan ruim van tevoren activiteiten in, want agenda’s lopen snel vol. Wees zelf aanwezig bij activiteiten.
- Onthoud tot slot dat het invoeren van beleid op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid geen bijzaak is, maar prioriteit.
Werken aan een duurzaam beleid is geen project met een begin- en einddatum; het is nooit af. Houd het gesprek gaande en houd het onderwerp levend. Zorg dat werknemers zelf de regie over hun gezondheid, vitaliteit, ontwikkeling en loopbaan kunnen en willen nemen.
beweging creëren
In de praktijk blijven ambities vaak nog hangen in goede voornemens. De eerste stap is beweging creëren. Leefstijlverandering vraagt om tijd, energie en voldoende ruimte, en in het tempo van de werknemer. Als arboprofessional is voorbeeldgedrag een must. En onthoud: als u vandaag iets kleins verandert, kan dat morgen iets groots teweegbrengen.