9.2 Weerstand bij verandering
interne discussie
Iedere verandering in een organisatie zal weerstand oproepen. Bij gecompliceerde thematiek lopen de meningen van werknemers sterk uiteen. Dit kan veel interne discussie opleveren over de veranderingen die de werkgever al dan niet moet doorvoeren. Juist de complexiteit en veelomvattendheid van vraagstukken over gezondheid en vitaliteit maakt de kans op discussie en weerstand onder werknemers groot.
Omgaan met veranderingen is zo makkelijk niet
coping
uitstel
Het is voor werknemers lastig om met veranderingen om te gaan. Bij veranderingen worden er coping-mechanismen geactiveerd. Coping is de manier waarop iemand omgaat met problemen en gebeurtenissen, en met emotioneel zware gedachten en gevoelens. Een werknemer kan een situatie bijvoorbeeld ontkennen, rationaliseren, onderdrukken of weglachen. Hoe groter de verandering, des te meer weerstand. Dit leidt tot uitstel of zelfs tot het besluit om er dan maar niets mee te doen.
De intentie is er wel, maar daadwerkelijk het gewenste gedag uitvoeren is moeilijk. Vooral als dit ten koste gaat van andere zaken. Duurzaam gedrag vraagt om een gedragsverandering. En dat is een uitdaging, vooral als u een gedragsverandering in de gehele organisatie wilt doorvoeren.
9.2.1 Verandering is moeilijk
direct impact
Het invoeren van een verandering en verduurzaming van een organisatie heeft direct impact op de werknemers. Zij zijn tenslotte gewend om iets op een bepaalde manier te doen en het vraagt een flinke dosis aanpassingsvermogen om consistent nieuw gedrag te vertonen.
Een duurzaam en zichtbaar beleid implementeren is dan ook niets anders dan een verandertraject. Hoe groot of klein een verandering ook is, het is belangrijk dat de veranderingen bespreekbaar gemaakt worden en draagvlak ontstaat onder de werknemers.
effectief sturen
Hoe kunt u dit als arboprofessional effectief sturen in de organisatie? De eerste stap is dat de werknemers zich bewust worden van hun gedrag en patronen. Als arboprofessional kunt u daarin een verandering teweeg brengen. Hierbij is het belangrijk dat u begrijpt wat u van de werknemers vraagt en om de valkuilen en weerstand vooraf in te schatten.
waardevol
In het geval van weerstand is het goed om te kijken wat er achter de negatieve reacties zit. De kans is groot dat er coping-mechanismen aan het werk zijn. Het is waardevol om het gesprek aan te gaan en te kijken wat de werknemers nodig hebben om met de veranderingen om te kunnen gaan, en te vragen waar zij zich zorgen om maken.
9.2.2 Blijvende verandering
motiveren
werknemers betrekken
Na het bespreekbaar maken van een verandering is de volgende stap om de werknemers te enthousiasmeren en te motiveren om het gewenste gedrag te vertonen. Lukt het de werknemers om consistent andere keuzen te maken of sluipt het oude vertrouwde gedrag na een aantal maanden er weer in? De enige manier om echt een succesvol zichtbaar beleid te implementeren in een organisatie is door een blijvende verandering te realiseren. Dit kan alleen door de werknemers te betrekken bij het verandertraject en hen zelf te laten ontdekken en ervaren welk gedrag betere resultaten geeft. Om werknemers te motiveren, is het ook belangrijk om het nieuwe gedrag te koppelen aan doelen en inzichtelijk te maken welke resultaten de veranderingen opleveren. Tot slot draagt het zeker bij aan het succes als ook de leidinggevenden zelf consistent het duurzame beleid toepassen. Zij hebben tenslotte een voorbeeldfunctie.
Wie neemt de regie: werkgever of werknemer?
bewustzijn
intrinsieke drijfveer
Leefstijlverandering begint bij de werknemer die zelf de regie neemt. Dat begint met bewustzijn van het belang voor hemzelf. Dat bewustzijn blijkt nu vaak nog beperkt. Voordat werknemers zelf de verantwoordelijkheid (kunnen) nemen, moeten werkgevers hen vaak eerst op weg helpen en een gidsrol vervullen. Vooral om het bewustzijn te vergroten en de ontwikkeling van werkenden te (helpen) faciliteren. Dat begint bij het gesprek aangaan met werknemers over gezondheid en leefstijl. Vaak hebben zij ook zelf al ontwikkelbehoeften en juist die intrinsieke drijfveer is waardevol en een belangrijke succesfactor.