2.4 Energielekken tegengaan
niet zichtbaar
Vraag een werknemer naar energielekken en vaak zult u geen antwoord krijgen. Energielekken zijn niet zichtbaar en vinden onbewust plaats. Ons lichaam is in staat continu energie aan te maken als we in balans zijn en onze energiebronnen goed gebruiken. Om het lichaam voldoende energie aan te laten maken, heeft de mens een continue energiedoorstroming nodig. Pijn, ontstekingen, darmklachten, een verminderd immuunsysteem en leefstijlgerelateerde aandoeningen kosten energie. Ook mentaal ervaren mensen energielekken. Welke mensen en situaties geven werknemers positieve energie, van wie en wat worden ze blij? In die processen spelen zaken als neurotransmitters en hormonen een rol, maar mensen hebben hier zelf ook een grote invloed op.
Energiebronnen en energieverbruik
drie systemen
Het lichaam heeft de volgende energiebronnen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Energie wordt in het lichaam opgeslagen als adenosinetrifosfaat (ATP). Om ATP te vormen en in te zetten zijn er drie verschillende systemen:
- voorraad aanwezig – explosief zoals sprinten en gewichtheffen – kortdurend.
- verbranding van koolhydraten – zonder zuurstof – anaeroob – korte krachtinspanningen, zoals het lopen tot 800 meter.
- brandstoffen afbreken met zuurstof – aeroob – meest complexe systeem – vetten en koolhydraten.
Opladen
6 best doctors
Regelmatig opladen en energie opdoen is belangrijk, binnen en buiten werktijd. Als arboprofessional kunt u de theorie van de ‘6 best doctors’ inzetten. Dit is haalbaar, bereikbaar en betaalbaar.
Wijs werknemers op deze theorie, bijvoorbeeld door de theorie weer te geven op een duidelijke en aantrekkelijke poster. Dat herinnert werknemers eraan om af en toe even weg te stappen van het werk, en fysiek en mentaal in beweging te komen.
ademhaling
Wijs werknemers erop dat het verstandig is regelmatig de (thuis)werkplek te luchten. Adviseer hen regelmatig naar buiten te gaan en daarbij te letten op hun ademhaling. Zo kunnen zij zich bewust worden van hoe het met ze gaat. Bij stress en vermoeidheid gaan mensen hoger en sneller ademen. Af en toe diep inademen kan helpen.
afvalstoffen
Van hardlopen tot zelf koffie halen: alle beetjes helpen.
Water voert afvalstoffen af en houdt de cellen vitaal.
Rusten is net zo belangrijk als bewegen. Na inspanning volgt ontspanning, waarbij de hartslag en ademhaling omlaag gaan. Zo komt er weer energie vrij in het lichaam.
Vitale voeding is niet bewerkt, gevarieerd en veelzijdig. Voeding is er om te voeden en niet om de maag te vullen.
Het lichaam maakt broodnodige vitamine D aan in de zon en daarnaast beïnvloedt natuurlijk licht het dag- en nachtritme. Onder invloed van het daglicht maakt het lichaam op de juiste momenten de juiste hormonen aan om actief te kunnen zijn of om te slapen en te herstellen. Ook hier is naar buiten gaan de belangrijke boodschap.