U bent hier

4.2 Deskundigheidsniveau

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

verplicht

De Arbowet is zowel duidelijk als onduidelijk. Het is helder wat betreft de verplichtingen voor werkgever en werknemer. Het gaat alleen niet in op de details. Zo is een preventiemedewerker verplicht, maar schrijft de wet niet voor hoeveel preventiemedewerkers er verplicht zijn. Hetzelfde geldt voor de kennis en kunde die de preventiemedewerker moet hebben, de wet spreekt alleen over ‘een deskundige medewerker’. Wil de preventiemedewerker echt een waardevolle partner zijn voor het arbobeleid, dan is het van belang dat hij over onderscheidende kennis beschikt.

Preventiemedewerker: alles in één

Binnen uw organisatie heeft u meerdere arbodeskundigen. Denk maar aan de bedrijfshulpverlener of een vertrouwenspersoon. Dan is er ook nog een arbocoördinator, die de zaken beleidsmatig oppakt. Buiten uw organisatie heeft u een arbodienst of bedrijfsarts ingeschakeld voor veiligheids- en medische zaken. Al die professionals hebben hun eigen specialismen.

Generalist

generalist

meeste ­overzicht

De preventiemedewerker is eigenlijk de generalist van dit vakgebied, hij weet overal iets van. De preventiemedewerker is dus meer dan een opsteller van de RI&E. Hij heeft ook kennis van eerste hulp en calamiteiten en is op de hoogte van bijvoorbeeld het verzuimbeleid. De preventiemedewerker heeft van alle deskundige medewerkers met wie u werkt, het meeste overzicht om op praktisch niveau het arbo- en veiligheidsbeleid vorm te geven.

Deskundigheid in RI&E

noodzakelijke kennis

De eisen waaraan een preventiemedewerker moet voldoen, moeten ook in de RI&E worden vastgelegd. Check of uw preventiemedewerker over de noodzakelijke kennis en kunde beschikt. Iedere organisatie vraagt om andere kennis. Dat geldt niet alleen voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, maar ook voor kantooromgevingen.

Opleidingen voor de preventiemedewerker

op waarde schatten

in nood

Een preventiemedewerker dient over voldoende kennis te beschikken. Dat schrijft de wet voor. Maar wat is voldoende? De preventiemedewerker moet de omstandigheden in uw organisatie goed op waarde kunnen schatten. Daarvoor kan hij opleidingen volgen. Allereerst volgt hij een basiscursus preventiemedewerker, maar daarna kunt u hem nog verder scholen. Denk daarbij aan specifieke opleidingen, bijvoorbeeld een RI&E-cursus of omgaan met gevaarlijke stoffen. Ook reanimatiecursussen of zelfs de opleiding tot BHV’er is aan te raden. Voor werknemers is de preventiemedewerker iemand die zij in nood snel zullen aanschieten.

Meer opleidingen

Denk voor het opleidingsaanbod breder dan alleen veiligheid. De preventiemedewerker staat er vaak alleen voor en moet constant overtuigen om veiliger en gezonder te werken. Naast een gezonde portie sociale vaardigheden kunt u hem daarbij helpen door hem ook naar trainingen daarvoor te sturen.