U bent hier

4.1 Taken preventiemedewerker

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

ongevraagd advies

De preventiemedewerker heeft een duidelijke taakomschrijving: de werkgever ondersteunen bij zijn arbotaken. Dat doet hij door de RI&E op te stellen, een plan van aanpak te maken en door gevraagd en ongevraagd advies te geven over het arbobeleid binnen uw organisatie. Daarnaast is hij een aanspreekpunt voor in- en externe arboprofessionals.

4.1.1 RI&E

medewerking

De RI&E is zeer belangrijk voor de preventiemedewerker. De Arbowet zegt over de taak van de preventiemedewerker letterlijk: ‘het verlenen van medewerking aan het uitvoeren van een RI&E.’ In de RI&E worden alle risico’s op een rij gezet. De risico’s worden niet alleen in kaart gebracht, de RI&E bevat ook een plan van aanpak om de risico’s aan te pakken.

De plicht tot het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie ziet u niet terug in artikel 13, maar in artikel 5 van de Arbowet. Op rendement.nl/arbodossier kunt u een traject vol RI&E-tools downloaden. Met die tools wordt het opstellen van de RI&E een stuk eenvoudiger.

4.1.2 Adviseren

Alleen samenwerken van de preventiemedewerker is nog niet genoeg, de preventiemedewerker heeft ook een adviserende taak binnen uw organisatie. Zo mag hij bij de directie, ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) aanschuiven om advies te geven over het arbobeleid en veiligheidskwesties. Gevraagd en ongevraagd (zie hoofdstuk 2)! Ook dat staat in de Arbowet (artikel 13, lid 7, sub b).