U bent hier

7.1 Advies vragen aan de OR

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

De werkgever moet de OR om advies vragen voordat hij bijvoorbeeld een nieuw automatiserings- of communicatiesysteem invoert. In die adviesaanvraag moet de bestuurder duidelijk beschrijven wat het doel is van de wijziging, welke gevolgen dit heeft voor de werknemers, wat de voor- en ­nadelen zijn en welke maatregelen nodig zijn om de nieuwe voorziening goed toe te passen in de praktijk en nadelen te beperken.

Overleg

invoering

De bestuurder moet ook minimaal één keer met de OR in overleg over de aanvraag. De OR kan dan bijvoorbeeld zorgvuldig bespreken welke gevolgen de invoering van het nieuwe systeem heeft voor de werkzaamheden van de betrokkenen (worden die eenvoudiger of ingewikkelder, interessanter of juist eentoniger?), welke aansturing er dan nodig is binnen het team en of het mogelijk ook betekent dat er (op termijn) banen zullen verdwijnen.

Instemmingsrecht bij controle aanwezigheid

waarneming

Ook het instemmingsrecht kan van kracht zijn bij de ­invoering van een nieuwe technologische voorziening. Dit is onder meer het geval bij voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor de waarneming van of de controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van de in de organisatie werkzame personen (artikel 27, lid 1l WOR). Die instemming is dus óók vereist als de werkgever de voorziening niet met dit doel aanschaft of inzet (zie ook paragraaf 7.3).

Aandachtspunten

financiering

scholing

Bij het aanschaffen van nieuwe technologische voorzieningen kan de OR in ieder geval bij de werkgever navragen:

  • Hoe is het gesteld met de financiering van het systeem en met de verhouding tussen de prijs en de prestaties?
  • Wat is het doel van de vernieuwing? Welke alternatieven heeft de werkgever onderzocht, en waarom heeft hij hier niet voor gekozen?
  • Wat betekent de technologische vernieuwing voor het ­(dagelijkse) werk en de werkomstandigheden van de ­betrokken werknemers? Liggen er kansen voor verbeteringen en hoe worden knelpunten ondervangen?
  • Welke vorm van instructie of scholing hebben werknemers nodig om met deze vernieuwingen om te gaan?
  • Voldoet de toepassing en de bijbehorende werkwijze aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en zijn bijvoorbeeld de privacy en de persoonsgegevens van de werknemers nog steeds voldoende beschermd?