4.4 Verduurzaming
energiezuinig
zonnepanelen
Alle nieuwe gebouwen moeten sinds 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De nieuwe eisen zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving. De BENG-eisen zorgen ervoor dat een nieuw gebouw energiezuiniger is. Om te verduurzamen kan een organisatie bij het bouwen van een nieuw pand, maar ook bij de keuze voor een andere locatie, alvast letten op:
- gebruik van duurzame materialen;
- isolatie van dak, muren en vloeren;
- HR++ glas of triple glas;
- gezond binnenmilieu door goede ventilatie;
- ventilatiesysteem met warmteterugwinning;
- zonnepanelen om stroom op te wekken;
- waterbesparing door verantwoord watergebruik.
Energielabel
groen kantoor
Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2 beschikken over minimaal een energielabel C. De energielabel C-verplichting is een belangrijke stap naar het groene kantoor. Een mooie bijkomstigheid van het voldoen aan de label C-verplichting is dat de waarde van het kantoorpand ook direct stijgt.
Een kantoorpand met minimaal energielabel C betekent een lagere energierekening, meer comfort voor de gebruikers en minder CO2-uitstoot. Investeringen in de verduurzaming van het kantoorgebouw zijn dus ook in die zin de moeite waard.
Uitzonderingen
monumentaal
Er zijn enkele uitzonderingen op deze verplichting. Als minder dan 50% van het pand als kantoor gebruikt wordt, geldt de regel niet. Ook als het kantoor gevestigd is in een monumentaal pand of binnen twee jaar gesloopt of getransformeerd wordt, hoef je niet aan de norm te voldoen.
Besparing
subsidie
bedrijfsmiddelen
Om de verduurzaming van gebouwen te stimuleren, kunnen organisaties een beroep doen op verschillende regelingen en subsidies die helpen bij energiebesparing en vergroening. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt deze subsidies. De twee bekendste subsidiemaatregelen zijn de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regelingen zijn bedoeld voor organisaties die willen investeren in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan een productieproces of gebouw worden verduurzaamd. Dit kan bijvoorbeeld door het aanschaffen van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen.
De Subsidie- en financieringswijzer van de RVO helpt organisaties om financiële ondersteuning voor hun plannen te vinden. Kijk voor een overzicht met alle regelingen op rvo.nl/subsidies-financiering.