2.3 Sluipmoordenaars
lawaai
kanker
Sommige beroepsziekten ontstaan pas na verloop van tijd. Dit is vaak het geval bij langdurige blootstelling aan lawaai of aan gevaarlijke stoffen. Die worden ook wel sluipmoordenaars genoemd. Het gaat om stoffen die je niet kunt zien of ruiken en waarvan niet zichtbaar is dat ze zo schadelijk zijn. Ze veroorzaken ziekten als astma, COPD, longfibrose en kanker. Van astma kan iemand op korte termijn last krijgen, maar stoflongen komen vaak pas tientallen jaren na de blootstelling aan de stof aan het licht!
De gevolgen van en beroepsziekte in cijfers
verzuim
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) onderzoekt ieder jaar de gevolgen van de gemelde beroepsziekten. De cijfers over 2023 laten zien dat er bij 77% van de meldingen sprake was van verzuim dat langer dan een maand duurde. In 8% van de gevallen raakten de slachtoffers blijvend arbeidsongeschikt. Als het gaat om blootstelling aan biologische agentia raakt 27% blijvend arbeidsongeschikt. Van slachtoffers met een long- of luchtwegaandoening (veroorzaakt door chemische stoffen) kan 33% niet meer werken.
Preventie
Preventie en vroege opsporing zijn daarom van cruciaal belang. U kunt dan ook overwegen om werknemers jaarlijks een preventief medisch onderzoek (PMO) te laten ondergaan. Dit is op vrijwillige basis, maar werknemers worden dan wel van boven tot onder gescreend. Het klinkt wat cru, maar preventie en vroege opsporing van beroepsziekten kunnen ook van pas komen als een medewerker een schadeclaim indient vanwege een beroepsziekte. Mocht dit tot een rechtszaak leiden, dan kan de werkgever in ieder geval aantonen dat hij zich bewust was van de gevaren en er alles aan heeft gedaan om de beroepsziekte te voorkomen.