2.2 Gevolgen werkgever
Een beroepsziekte bij één of meer medewerkers heeft ook altijd gevolgen voor uw organisatie, en niet alleen in financieel opzicht.
2.2.1 Ziekteverzuim
ziektejaren
Een beroepsziekte leidt meestal tot kort of langdurend ziekteverzuim. De werkgever is gedurende de eerste twee ziektejaren verplicht om het loon van de zieke medewerker door te betalen.
Aangezien de zieke werknemer op dat moment geen werkzaamheden verricht, is dit voor uw organisatie altijd een kostenpost.
Re-integratie
energie
Daarnaast zal de werkgever al het mogelijke moeten doen om ervoor te zorgen dat de werknemer kan terugkeren in het arbeidsproces. De re-integratie kost niet alleen veel tijd en energie, maar ook geld.
Investeren in preventieve maatregelen
Als een werknemer een beroepsziekte krijgt, betekent dit dat u aan de bak moet. Uw organisatie moet immers zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en een werknemer mag niet ziek worden door het werk. Om herhaling van beroepsziekten zo veel mogelijk te voorkomen, zult u preventieve maatregelen moeten nemen. Hierbij past u in principe de arbeidshygiënische strategie toe. Lukt het niet om risico’s helemaal uit te sluiten, dan zult u in elk geval maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat medewerkers uitvallen.
2.2.2 Toename premie
WIA-uitkering
WGA-premie
Iedere werkgever moet premies werknemersverzekeringen afdragen aan UWV, dat bij gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid de WIA-uitkering van een (ex-)medewerker betaalt. Hierbij geldt dat de premie voor de WGA onder meer afhankelijk is van de WIA-instroom. Met andere woorden: hoe groter het arbeidsongeschiktheidsrisico in uw organisatie, hoe hoger de premie zal zijn die de werkgever moet betalen. Bij de premievaststelling wordt gekeken naar historische cijfers. Als er dus in uw organisatie een relatief grote kans is om een beroepsziekte te krijgen, zal de werkgever normaal gesproken een hogere WGA-premie moeten betalen dan wanneer dit risico relatief klein is.
Eigenrisicodragerschap
keerzijde
Uw organisatie kan ervoor kiezen om het risico dat een medewerker in de toekomst gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, zelf te dragen. Dit heet het eigenrisicodragerschap. De werkgever draagt dan geen gedifferentieerde WGA-premie af aan UWV. De keerzijde hiervan is dat uw organisatie in de toekomst zelf opdraait voor de eventuele WGA-uitkering van een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer. De werkgever kan er wel voor kiezen om dit risico weer onder te brengen bij een particuliere verzekeraar.
2.2.3 Imagoschade
Het optreden van een beroepsziekte kan niet alleen intern veel onrust veroorzaken, maar ook buiten de organisatie tot flink wat opschudding leiden. Het risico van imagoschade ligt dan ook op de loer.
Nog meer negatieve gevolgen
resultaten
Loopt uw organisatie imagoschade op als gevolg van een beroepsziekte, dan kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de resultaten van uw organisatie. De meeste stakeholders, zoals consumenten, leveranciers en zakelijke afnemers, willen immers niet geassocieerd worden met een organisatie waarvan het vermoeden bestaat dat deze het niet zo nauw neemt met de veiligheid en gezondheid van de eigen werknemers.
Media
ernstige ziekte
Het kan zijn dat de beroepsziekte de aandacht trekt van de media. Dit kan gebeuren als het om een ernstige ziekte gaat of als de ziekte relatief weinig voorkomt. Wordt daarnaast bekend dat uw organisatie te weinig heeft gedaan om de ziekte te voorkomen, dan is de kans groot dat de gevolgen zich uitbreiden. Als één van de werknemers een schadeclaim indient en de rechter oordeelt dat uw organisatie nalatig is geweest, moet u w werkgever niet vreemd opkijken als de zaak in de media breed wordt uitgemeten.
gevolg
nieuws
De opgelopen imagoschade kan ook tot gevolg hebben dat het voor uw organisatie moeilijker wordt om nieuwe medewerkers te vinden. Een sollicitant die meerdere opties heeft, zal waarschijnlijk niet snel kiezen voor een werkgever die negatief in het nieuws is geweest doordat hij niet goed voor zijn medewerkers heeft gezorgd, met een beroepsziekte tot gevolg.
2.2.4 Werksfeer
wantrouwen
werktempo
personeelsverloop
Dat een collega een beroepsziekte krijgt, heeft vrijwel altijd gevolgen voor de werksfeer binnen de organisatie. Het brengt onrust en bezorgdheid teweeg. Collega’s kunnen denken dat zij de volgende zijn. Ook kan er wantrouwen ontstaan naar de leiding toe. ‘Kijk, zó gaan ze hier nu om met werknemers!’ Zo’n sfeer kan leiden tot:
- daling van de arbeidsproductiviteit: in een slechte sfeer komen veel medewerkers niet tot geweldige prestaties. Het werktempo daalt, de kwaliteit van het werk neemt af, werknemers zijn minder productief.
- toename van het ziekteverzuim: een slechte sfeer heeft vrijwel altijd gevolgen voor het ziekteverzuim. Bij lichte klachten besluiten werknemers sneller om zich ziek te melden.
- stijging van het personeelsverloop: als er een slechte werksfeer heerst, kiezen medewerkers er sneller voor om hun geluk elders te zoeken, en al helemaal als een collega het slachtoffer is geworden van een beroepsziekte:.
2.2.5 Aansprakelijk
rechter
Eén van de meest ingrijpende (mogelijke) gevolgen voor uw organisatie is dat de rechter oordeelt dat uw werkgever aansprakelijk is voor het feit dat een medewerker een beroepsziekte heeft opgelopen.
Schadevergoeding
procedure
Wordt uw werkgever aansprakelijk gesteld, dan kan een (forse) schadevergoeding het gevolg zijn. De bedragen kunnen oplopen tot vele tien- of zelfs honderdduizenden euro’s. Daarnaast kosten de juridische procedures die hierbij gevoerd moeten worden ook veel tijd, energie en geld. In hoofdstuk 8 leest u hierover meer..