6.4 Nut voor uw organisatie
claims
Als arboprofessional hoeft u zelf geen melding te doen van een beroepsziekte bij het NCvB. Dit is een klusje voor de bedrijfsarts. Desondanks is het wel handig als u weet wat er zoal komt kijken bij zo’n melding (zie hiervoor ook de handige tool ‘De stappen van het melden van een beroepsziekte’ op rendement.nl/arbodossier). Ook is het belangrijk dat u goede afspraken maakt met de bedrijfsarts over de meldingen. Veel bedrijfsartsen melden namelijk niet uit angst voor juridische claims van medewerkers.
6.4.1 Niet melden
compleet
De jaarlijkse lijst met gemelde beroepsziekten bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is lang niet compleet. In de praktijk ligt het aantal beroepsziekten hoger dan de officiële registratie. Dit komt deels omdat sommige beroepsziekten zich pas jaren later openbaren. Een andere reden is dat bedrijfsartsen niet alle beroepsziekten melden.
Belang
onzeker
gevolgen
Sommige bedrijfsartsen zien het nut niet in van de melding van beroepsziekten. Ze vinden dat ze zelf ook een goed overzicht hebben van welke beroepsziekten er voorkomen in hun dagelijkse praktijk. Maar vaker zijn bedrijfsartsen onzeker over de oorzaak van een beroepsziekte. Het is immers niet altijd goed vast te stellen of de oorzaak puur door het werk komt of dat andere factoren een rol spelen. Ook zijn bedrijfsartsen soms onzeker over de juridische gevolgen van een melding. Deze kan leiden tot een claim van de werknemer bij zijn baas, en daar voelen bedrijfsartsen weinig voor.
Weer meer meldingenOok al worden nog lang niet alle beroepsziekten gemeld, toch gaan steeds meer bedrijfsartsen over tot melding. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (over 2014). Het aantal bedrijfsartsen dat melding maakte, steeg het laatste jaar zelfs met bijna 50%. Deze toename is waarschijnlijk het resultaat van gericht beleid van de Inspectie SZW en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij hebben nadrukkelijk aan bedrijfsartsen doorgegeven dat het melden van beroepsziekten verplicht is.
6.4.2 Contract
standpunt
rechter
Het is een gegeven dat sommige bedrijfsartsen en arbodiensten geen melding maken van beroepsziekten. Hier zijn verschillende redenen voor, maar het is verstandig om uw standpunt kenbaar te maken voordat u een contract afsluit met een arbodienst of bedrijfsarts. Veel bedrijfsartsen zijn bang voor negatieve reacties van de werkgever of opdrachtgever, als blijkt dat een werknemer inderdaad ziek is geworden door het werk. Sommige werknemers laten het er dan namelijk niet bij zitten en proberen om via de rechter een schadevergoeding te krijgen.
Het is verstandig om bij contractbesprekingen met de arbodienst of bedrijfsarts na te gaan op welke manier de arbodienst of de bedrijfsarts omgaat met de richtlijnen en de meldingsplicht. Ga hierbij ook in op eventuele reserves om te melden en geef aan wat uw standpunt hierin is.
6.4.3 Meldgedrag verbeteren
stimuleren
PMO
signaleren
U kunt ook zelf een hoop doen om het meldgedrag van de bedrijfsarts of arbodienst te stimuleren. In sommige gevallen blijkt dat de bedrijfsarts of arbodienst bijvoorbeeld weinig middelen heeft om werknemers te zien en zo beroepsziekten niet goed kan monitoren. U kunt daarom overwegen om een preventief medisch onderzoek (PMO) of een arbeidsomstandighedenspreekuur in te stellen. Dit zijn belangrijke momenten waarop de bedrijfsarts problemen kan signaleren en werknemers hun verhaal kunnen doen. Sommige bedrijfsartsen geven ook aan dat ze te weinig tijd hebben om een goed werkplekonderzoek te doen, terwijl dit onderzoek juist erg belangrijk kan zijn bij het tijdig opsporen van beroepsziekten.
6.4.4 Meldingen doorgeven
verstandig
signaal
Het is verstandig om met de bedrijfsarts of arbodienst af te spreken dat zij eventuele meldingen van beroepsziekten aan u doorgeven, bijvoorbeeld jaarlijks. De gegevens moeten wel zijn geanonimiseerd. Deze informatie kan voor u immers een belangrijk signaal zijn: een beroepsziekte ontstaat niet zomaar. Informatie over een gedane melding kan u aanzetten tot het nemen van maatregelen om de betreffende beroepsziekte actief te bestrijden.
Signaleren tijdens PMO
Bedrijfsartsen signaleren de meeste beroepsziekten tijdens het preventief medisch onderzoek (PMO), zo concludeert het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Maar liefst 55% van het aantal geaccepteerde meldingen van beroepsziekten is hier voor het eerst geconstateerd. Ook het verzuimspreekuur is belangrijk voor het opmerken van beroepsziekten: dit leverde 10% van de meldingen op. Wel is het zaak te weten dat de meldingen uit de bouwnijverheidssector deze cijfers beïnvloeden. Als we deze sector niet meenemen is 73% van de meldingen afkomstig van het verzuimspreekuur, 19% van het arbeidsgezondheidskundig spreekuur en 8% wordt opgespoord tijdens het PMO.