6.2 Verplichtingen
ziek
Als een medewerker een beroepsziekte oploopt en zich hierdoor ziek meldt, heeft uw organisatie enkele verplichtingen met betrekking tot het melden van de ziekte.
6.2.1 Verzuim
procedure
ziekmelding
Uw organisatie moet zich natuurlijk houden aan de normale procedure bij ziekte. Zo moet u de ziekmelding doorgeven aan de interne of externe arbodienst, zodat die kan starten met de verzuimbegeleiding. Daarnaast moet u – als het lang duurt voordat de medewerker is hersteld – de ziekmelding in de 42e week van de verzuimperiode doorgeven aan UWV.
6.2.2 Melden
wet
De bedrijfsarts moet de beroepsziekte melden bij het NCvB. Dit is vastgelegd in de wet, omdat de meldingen op landelijk niveau inzicht geven in de risico’s voor medewerkers.
verplichting
Een melding vindt altijd anoniem plaats. Het NCvB krijgt van bedrijfsartsen geen informatie over de zieke werknemer en zijn werkgever.
Arbowet
arbeid
De Arbowet stelt dat de verplichting om beroepsziekten te melden ligt bij ‘de persoon die belast is met de bijstand bij de begeleiding van werknemers die door ziekte niet in staat zijn hun arbeid te verrichten’.
Melding niet bij Inspectie SZW
Iedere werkgever is verplicht om ernstige arbeidsongevallen direct te melden aan de Inspectie SZW. Dit leidt in de praktijk nogal eens tot het misverstand dat arboprofessionals denken dat zij de Inspectie SZW ook moeten inlichten als een medewerker een beroepsziekte krijgt. Dit is echter niet het geval. Het melden van beroepsziekten komt namelijk voor rekening van de bedrijfsarts. Bovendien gebeurt dit niet bij de Inspectie SZW, maar bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.
Rol werkgever
veroordeling
meldingsplicht
In het verleden lag de meldingsplicht van beroepsziekten bij de werkgever, maar in de praktijk werd dit heel slecht nageleefd. Werkgevers waren namelijk bang om mee te werken aan hun eigen veroordeling. De melding zou immers het begin kunnen zijn van een juridische procedure, waarin de werknemer de werkgever aansprakelijk zou kunnen stellen voor de schade die hij door zijn ziekte had geleden. Daarom is de meldingsplicht verlegd naar de bedrijfsarts. Als een bedrijfsarts de meldingsplicht niet naleeft, kan dit gevolgen hebben voor zijn certificering.
Wat is het NCvB?
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) houdt zich bezig met het registreren en signaleren van beroepsziekten. Het centrum maakt hierbij gebruik van het nationale melding- en registratiesysteem en meerdere specifieke peilstations. Door alle meldingen te verzamelen en in diverse publicaties inzicht te geven in de aard en omvang van de verschillende beroepsziekten, wil het NCvB een bijdrage leveren aan het bevorderen van de preventie, diagnostiek en behandeling van beroepsziekten.
Meldingsplicht
Sinds 1997 worden beroepsziekten gemeld bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. In de Arbowet staat sinds november 1999 een meldingsplicht. In eerste instantie gold deze verplichting alleen voor arbodiensten, maar vanaf 2005 geldt deze ook voor bedrijfsartsen.
Nederlands Centrum voor Beroepsziekten
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam
Tel. (020) 566 53 87
E-mail: [email protected]
www.beroepsziekten.nl