U bent hier

1.2 Restrisico’s beheersen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

adequaat

Een organisatie is dus wettelijk verplicht op calamiteiten voorbereid te zijn. Niet alleen door de gevaren te voorspellen, maar ook door een bedrijfshulpverlening te organiseren die adequaat kan reageren als zo’n restrisico uitmondt in een calamiteit. Op arboportaal.­nl staat letterlijk de taak van de bedrijfshulpverlening (bhv) omschreven: ‘Een bhv’er is een werknemer die is opgeleid om bij gevaarlijke situaties medewerkers en gasten hulp te verlenen.’

Bedrijfshulpverleners zijn geen professionele hulpverleners. Een bhv’er schakelt juist de hulpdiensten in, en ondertussen helpt hij bij het ontruimen van het pand, kan hij assisteren bij het blussen van een brandje en kan hij eenvoudige eerste hulp verlenen.

1.2.1 Competenties bhv’er

binnen ­minuten

Om tijdens calamiteiten de juiste hulp te verlenen, moeten bhv’ers over een aantal vaardigheden beschikken:

  • Een bhv’er moet binnen enkele minuten na een calamiteit snel en effectief kunnen optreden.
  • Een bhv’er moet zo nodig professionele hulpdiensten kunnen inschakelen en tot het moment dat die hulpdiensten aanwezig zijn zelf letsel en schade zo veel mogelijk beperken.

voldoende capaciteit

Tegelijkertijd heeft de werkgever de plicht om de bhv goed te organiseren:

  • Er moet voldoende capaciteit aanwezig zijn om de risico’s af te dekken die uit de risico-inventarisatie naar voren zijn gekomen.
  • Er moeten altijd één of meer bhv’ers aanwezig zijn, die bij een kritiek moment in actie kunnen komen.

1.2.2 Handelen bij calamiteiten

wegvoeren

Een snelle reactie van bhv’ers voorkomt erger. De bhv’ers zullen werknemers wegvoeren van het gevaar (bijvoorbeeld door te ontruimen) en proberen het gevaar in te dammen. Denk daarbij aan een brand. De bedrijfshulpverleners zullen dan eerst het pand ontruimen en daarna pas gaan blussen. Het onderschrijft meteen het belang van meerdere bhv’ers. Als die er zijn, kan er bijvoorbeeld tegelijkertijd ontruimd en geblust worden.

1.2.3 Extra vergoeding voor bhv’er

motivatie

Een extra vergoeding voor bhv’ers is niet wettelijk vastgesteld, maar inmiddels wel vaak gebruikelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan een bedrag van € 100 per jaar. De beloning moet niet dé motivatie zijn voor de bhv’ers. Het is eerder bedoeld om mensen over de streep te trekken en zich aan te melden als bhv’er.