1.3 Bhv in de RI&E
RI&E
Om een goede bedrijfshulpverlening in te richten en het aantal benodigde bhv’ers te bepalen, moet er eerst een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) zijn. Daarin staat basisinformatie die van belang is voor de bhv:
- het aantal werknemers;
- het aantal aanwezige derden (denk bijvoorbeeld aan patiënten in een zorginstelling);
- het aantal niet-zelfredzame personen;
- de indeling van de organisatie, zoals het aantal vestigingen;
- de ligging van het bedrijfspand of de bedrijfspanden.
Verhuizing of verbouwing
Een RI&E moet actueel zijn en aangepast worden na bijvoorbeeld een verhuizing. Als deze nieuwe situatie nieuwe risico’s met zich meebrengt, vraagt dat om een nieuwe risico-inventarisatie.
De bhv moet uiteraard op de hoogte zijn van de uitkomsten van die nieuwe RI&E. Werknemers moeten op de hoogte gebracht worden van de nieuwe vluchtwegen.
1.3.1 Gevaarlijke stoffen
trainen
geweld van derden
Niet alle risico’s op de werkvloer zijn volledig weg te nemen. Wordt er veel met gevaarlijke stoffen gewerkt, dan moet de bhv daar speciaal voor worden getraind. Maar gevaarlijke stoffen zijn niet de enige reden om extra aandacht aan de bhv te besteden. Als de RI&E de volgende zaken benoemt, moet de bhv daarop zijn voorbereid:
- werken met gevaarlijke machines;
- gevaarlijke stoffen;
- biologische agentia;
- agressie en geweld van derden.
Uiteraard moet de werkgever eerst maatregelen nemen om de risico’s aan te pakken. Maar dan nog steeds vormen deze situaties een verhoogd risico op een calamiteit.
1.3.2 Risico’s uit externe omgeving
extern risico
Tot slot blijven er nog risico’s uit de externe omgeving over. Stel dat uw bedrijfspand naast het spoor staat, dan is dat een extern risico waar uw werkgever wel al rekening mee kan houden, zodat de bhv daarop wordt ingericht.
Een heel eenvoudig voorbeeld: waar moeten de werknemers naartoe als er zich op het spoor een calamiteit voordoet en de verzamelplaats precies aan die kant van het bedrijfspand is? De bhv moet berekend zijn op alternatieve evacuatieroutes en een tweede verzamelplaats.
1.3.3 Arbocatalogus
niet blind varen
Uw werkgever hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In de arbocatalogus van uw branche of sector vindt hij (rest)risico’s terug die veel voorkomen. Door de arbocatalogus van uw sector erop na te slaan, ziet hij of er in uw branche extra maatgevende factoren zijn. Let wel op: restrisico’s zijn vaak moeilijk te voorspellen. Dat betekent dat uw werkgever niet blind kan varen op de veelvoorkomende risico’s uit de arbocatalogus van uw branche. Hij moet altijd oog houden voor specifieke risico’s binnen de eigen organisatie.