U bent hier

3.6 Casemanagement en verzuim

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

premie

De kosten van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid kunnen flink oplopen. Dat heeft te maken met de kosten die door UWV worden doorberekend aan de werkgever (via de premie) als een zieke werknemer na twee jaar gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt en een uitkering ontvangt. Bij volledige arbeidsongeschiktheid komen de kosten voor rekening van UWV. De organisatie wil deze kostenpost dus graag beperken. Daarin kunnen interne casemanagers een cruciale rol vervullen.

Duurzaam

nalatigheid

restcapaciteit

Het casemanagement komt vaak te liggen bij de direct leidinggevende, HR of een aangewezen werknemer met kennis van de WVP. De casemanager zorgt ervoor dat alle betrokkenen (werknemer, werkgever en bedrijfsarts) hun werk op tijd en correct uitvoeren. Nalatigheid komt de organisatie op een boete van UWV te staan. Om de werknemer te helpen aan een duurzame terugkeer in werk, speelt de casemanager een rol bij het vinden van passend werk op een andere afdeling of, desnoods, in een andere organisatie (re-integratie in het tweede spoor). Het doel is om zo veel mogelijk van de restcapaciteiten van de zieke werknemer te benutten.

Samenwerking vanuit de casemanager

coördinator

kort verzuim

Er is een grotere kans op een duurzame oplossing voor de zieke werknemer als de casemanager enerzijds nauw samenwerkt met de bedrijfsarts en anderzijds met de arbocoördinator of preventiemedewerker. Als de verzuimoorzaak lag in het werk of de arbeidsomstandigheden, helpt dat andere werknemers ook. Let vooral op klachten van het bewegingsapparaat en psychische klachten. De oorzaak hiervan ligt vaak in het werk en leidt tot een lange ziekteverzuimduur. Die duur bepaalt in hoofdzaak de omvang van het verzuim: het verzuimpercentage. In het geval van kortfrequent verzuim heeft de casemanager een signalerende rol naar de leidinggevende. Dit gaat om kort verzuim van driemaal per jaar of meer. Vaak is er een misfit tussen de werknemer en zijn werk. Het kan echter ook om een chronische aandoening gaan, zoals migraine.