U bent hier

3.3 Verzuimbeleid opstellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

inrichting werk

Het is een beetje zoeken in de Arbowet naar de regels voor het ziekteverzuimbeleid. Een aanknopingspunt is de plicht van de werkgever om ‘de inrichting van het werk aan te passen aan de werknemer in verband met ongeschiktheid of ziekte’ (artikel 4, lid 1a Arbowet). In artikel 14, lid 1b staat dat de werkgever zich moet laten adviseren over de begeleiding van werknemers, die door ziekte niet in staat zijn hun werk te verrichten. Ook moet hij zich laten bijstaan bij de verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheidsregelingen.

ziekteverzuim

Op rendement.nl/arbodossier vindt u een voorbeeld van een ziekteverzuimregeling. Zo kunt u eenvoudig een ziekteverzuimprotocol opstellen.

Arbobesluit

Het Arbobesluit noemt ziekteverzuimbeleid wel expliciet. Daarin staat dat een arbodienst (of een bedrijfsarts) adviseert over het voeren van een gestructureerd, systematisch en adequaat arbeidsomstandigheden- en ziekteverzuimbeleid. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met bijzondere groepen werknemers, maar ook met gebeurtenissen binnen de organisatie. Verzuimbeleid is dus maatwerk. Maar wat betekent dat voor u als arboprofessional? Wat zijn de doelen van het verzuimbeleid? Nogal eens is het beleid beperkt tot een verzuimprotocol (zie paragraaf 3.5).

Verzuimbeleid opstellen

terugkeer

Organisaties en werknemers hebben belang bij continuïteit. Voor de organisatie betekent dit de aanwezigheid van werknemers om de doelen van de organisatie te realiseren. Snelle, verantwoorde en duurzame terugkeer na ziekte staan dan voorop. Het beleid is daarnaast gericht op het voorkómen van ziekteverzuim. Voor werknemers zal behoud van (goed) werk belangrijker zijn. Zij willen niet ziek worden van het werk (preventie van beroepsziekten) en bij of na ziekte naar vermogen passend werk blijven verrichten. Stel het verzuimbeleid vast en deel dit met de bedrijfsarts. Het heeft namelijk consequenties voor de inrichting van het verzuimprotocol.

Doelen

loondoor-betaling

verzuim-training

verzuim-
registratie

AVG

verzuim-preventie

casemanager

De kosten van het ziekteverzuim komen voor rekening van de werkgever. Na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte oordeelt UWV of werkgever en werknemer voldoende inspanning hebben geleverd voor de re-integratie van de werknemer. De kosten van verzuim worden op basis van dat oordeel verdeeld over UWV (bij volledige arbeidsongeschiktheid), de werkgever (bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid) en de werknemer (bij <35% arbeidsongeschiktheid). Daaruit blijkt dat kostenbesparing één van de doelen van het verzuimbeleid is. Andere doelen in het verzuimbeleid zijn:

  • Verzuimtraining. Leidinggevenden trainen op hun rol, de wettelijke aspecten en gespreksvoering. Zo is de opmerking ‘Ben je nou nóg niet beter?’ niet zo handig.
  • Verzuimregistratie. Uw organisatie moet een makkelijke en correcte registratie van het ziekteverzuim hebben: wie registreert wat?, vooral bij gedeeltelijke terugkeer in het werk. Ook is het mogelijk om verzuimanalyses te draaien. De AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zorgt voor beperkingen van wat de werkgever mag registreren. Overleg dit met de bedrijfsarts.
  • Voorkomen van blijvende uitval. Maak afspraken over de re-integratiebegeleiding, het bijstaan van werknemers tijdens UWV-procedures en over het wegnemen van belemmeringen voor terugkeer in eigen of in ander passend werk. Ook is het erg belangrijk om begrip te tonen voor de werknemer die terugkeert in werk.
  • Verzuimpreventie. Hierbij gaat het zowel om het voorkomen van ziekte door het werk (beroepsziekten, zie hoofdstuk 5) als het voorkomen van ziekte in het algemeen (zie hoofdstuk 4).
  • De rol van de (interne) casemanager vaststellen. De casemanager is de bewaker van de procedures rond ziekteverzuim (zie paragraaf 3.6).
  • Conflictmanagement. Met enige regelmaat leiden conflicten in de werksituatie tot een ziekmelding. Regel van tevoren hoe u hiermee omgaat en maak daarover afspraken met de bedrijfsarts. Zonder goede afspraken kan ieders rol een bron van onvrede en onbegrip worden.
  • Verzuimprotocol vaststellen. Hierin regelt u wie wat doet bij een ziek- en herstelmelding en de rollen bij de verzuim- en re-integratiebegeleiding (zie paragraaf 3.5).

Verzuimbeleid waarin bovenstaande elementen ontbreken, is half beleid. Een goed verzuimbeleid geeft u de grootste kans om het verzuim binnen uw organisatie te beperken.