3.2 Onderwerpen in de catalogus
kennis
vertaalslag
Veel branches hebben besloten welke onderwerpen ze in de catalogus gaan behandelen en dit de afgelopen jaren uitgewerkt. Dit doen ze op basis van de kennis die ze hebben van de arbeidsomstandigheden in de eigen branche. Ook kunnen ze putten uit materiaal dat in andere sectoren beschikbaar is. Dan is vooral de vertaalslag naar de eigen branche of sector van belang. Hier en daar worden instrumenten uit de ene sector ingezet in een andere.
Veel arbocatalogi zijn begonnen met de onderwerpen fysieke belasting en werkdruk. Daarna kwamen andere onderwerpen aan bod, zoals agressie en geweld, beeldschermwerk, lawaai, lasrook, dieselrook en veiligheid.
Doelgroepen
gedrag
praktijk
Veilig en gezond werken valt of staat met goede maatregelen en een duidelijk beleid van het management. Even belangrijk is echter het gedrag van medewerkers. Als zij slordig werken en de regels rond gezond en veilig werken aan hun laars lappen, leiden goede maatregelen nog niet tot het gewenste resultaat. Daarom richten veel catalogi zich op meerdere doelgroepen. Bepaalde onderdelen van de catalogus behandelen bijvoorbeeld het arbobeleid van de manager of van u als arboprofessional. Andere onderdelen behandelen juist de praktijk en richten zich dus meer op de uitvoerende medewerkers.
Medewerkers als doelgroep
In de arbocatalogus voor de VVV’s staat op elke webpagina een aparte passage met aanwijzingen voor een bepaalde medewerker, zoals winkelmanager, secretaresse of documentalist. Het is eenvoudig om zo’n passage te printen en uit te delen aan medewerkers. Zo weten zij aan welke regels en richtlijnen ze zich moeten houden. Ook zien ze waar ze in de dagelijkse praktijk op moeten letten om te zorgen voor gezonde en veilige werkomstandigheden. De arbocatalogus wordt niet meer actueel gehouden, maar de informatie die online staat, is nog steeds beschikbaar.