U bent hier

2.5 Activiteiten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

effect

lancering

bewustwording

workshops

links

sectoruitingen

directe mailing

Er zijn vele activiteiten die uw sector kan organiseren om een arbocatalogus bij organisaties en bij u en uw collega-arboprofessionals onder de aandacht te brengen. Staar u niet blind op de pracht en praal van zo’n activiteit, maar denk na hoe u het effect ervan binnen uw organisatie kunt maximaliseren. Hieronder vindt u een overzicht van activiteiten waar u aan kunt denken:

  • Een goedgekeurde arbocatalogus begint meestal met een feestelijke lancering. Een uitgelezen moment om een groot aantal betrokken medewerkers uit veel organisaties bij elkaar te krijgen en de boodschap onder de aandacht te brengen.
  • Zorg ervoor dat u naast deze lancering in uw organisatie budget vrijmaakt voor verdere communicatie. Een eenmalige ‘big bang’ is leuk, maar langdurige aandacht is essentieel voor een goede PR van de arbocatalogus.
  • Bewustwording kan de doelgroep altijd goed wakker schudden. Korte YouTube-achtige filmpjes met humor en herkenning kunnen helpen ervoor te zorgen dat mensen het verhaal doorvertellen. Deze filmpjes kunnen collega’s binnen organisaties gemakkelijk en snel aan elkaar doorsturen.
  • Gerichte workshops voor u en uw collega-arboprofessionals kunnen ervoor zorgen dat u vertrouwd raakt met de arbocatalogus. Tevens kunt u hier horen hoe uw collega’s in andere organisaties het doen en waar zij tegenaan lopen. Ook OR-leden kunnen speciale workshops volgen.
  • Praktijkverhalen en goede voorbeelden zijn een prima middel om de ‘droge’ teksten in een arbocatalogus levendiger te maken. Zeker als ze gepersonaliseerd zijn, vormen zulke verhalen een goed voorbeeld voor andere organisaties. Aan het insturen van dit soort praktijkverhalen kunt u een prijs koppelen, zodat medewerkers worden gestimuleerd om hun ervaringen te delen.
  • Maak gebruik van cursussen, themadagen of congressen met de arbocatalogus als thema die uw sector organiseert.
  • Als er een digitale branche- of bedrijfs-RI&E is, kunt u links aanmaken vanuit het plan van aanpak van uw RI&E naar oplossingen uit de arbocatalogus. Deze verbinding zorgt voor een geïntegreerd geheel. Als een arbodienstverlener uw RI&E opstelt, kunt u ervoor zorgen dat die in zijn rapportage verwijst naar de arbocatalogus. Ook bij andere onderzoeken kunt u arbodienstverleners vragen of zij willen verwijzen naar de arbocatalogus van uw sector.
  • Let verder op de nieuwsbrieven, tijdschriften en andere uitingen van uw sector. Ook dit zijn goede mogelijkheden om nieuws over de arbocatalogus bekend te maken.
  • Als laatste kan uw sector folders uitgeven om de arbocatalogus onder de aandacht te brengen. Vroeger was dit een veel toegepast communicatiemiddel, maar in deze tijd van digitale communicatie komt de papieren folder steeds minder voor. Folders verdwijnen (te) snel op de rand van het bureau of in de prullenmand. En in de praktijk is het lastig om folders bij alle medewerkers van organisaties te krijgen. Alleen een directe mailing naar de doelgroep werkt in zekere mate. Verwacht er dus niet te veel van als u folders binnen uw organisatie doorstuurt.

Doel of middel?

Een arbocatalogus heeft een duidelijk doel, maar is het ook een doel op zich om er één te hebben? Als arboprofessional streeft u ernaar de arbeidsomstandigheden in uw organisatie of sector te verbeteren of minimaal te onderhouden. Eén van de middelen daarbij is de arbocatalogus. Misschien wel een belangrijk middel. Maar realiseer u dat er naast de arbocatalogus ook andere middelen zijn die u kunnen helpen om uw doel te bereiken. Voor iedere organisatie is de situatie weer anders, maar u kunt denken aan gericht bezoeken van werkplekken, werkoverleg, bijeenkomsten voor medewerkers of leidinggevenden, het intranet, folders, het organiseren van lunchbijeenkomsten enzovoorts.