U bent hier

2.2 Werkmethoden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

combinatie

Er zijn twee werkmethoden die de sociale partners hanteren om een arbocatalogus tot stand te laten komen, namelijk een inhoudsdeskundige aanpak en een ervaringsdeskundige aanpak. Een combinatie van deze beide methoden levert meestal de beste resultaten op.

2.2.1 Inhoudsdeskundig

experts

Het zijn meestal (externe) arbodeskundigen die de inhoudsdeskundige aanpak voor hun rekening nemen. Zij maken een overzicht van de risico’s, knelpunten, oplossingen en good practices in uw sector. Het voordeel van deze methode is dat het werk wordt verricht door experts die weten waar ze het over hebben. Er mag worden verwacht dat zij een correcte analyse van de problemen maken en goede oplossingen bieden waar u en andere gebruikers van de catalogus waarschijnlijk veel aan hebben. Deze aanpak kan echter wel duurder uitvallen.

Geen aansluiting praktijk

theorie

Bovendien is het risico niet uit te sluiten dat u en andere eindgebruikers de oplossingen uit een inhoudsdeskundige arbocatalogus toch niet op de werkvloer kunnen toepassen omdat ze minder goed aansluiten bij de praktijk dan gedacht. Wat in theorie perfect klinkt, hoeft immers in de praktijk niet altijd (goed) uitvoerbaar te zijn.

2.2.2 Ervaringsdeskundig

direct betrokken

Bij een ervaringsdeskundige aanpak is dit laatste risico beduidend minder groot, omdat de partijen om wie het uiteindelijk gaat – namelijk de werknemers en de werkgevers zelf – direct bij het opstellen van de catalogus betrokken zijn. De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers kunnen aangeven welke arboproblemen zij zelf ervaren en welke oplossingen zij daarvoor hebben ontwikkeld. Uit de aldus verzamelde gegevens worden de meest gesignaleerde risico’s en de beste oplossingen daarvoor geselecteerd om een arbocatalogus te vormen.

Het grote voordeel van deze aanpak is dat de problemen en oplossingen direct van de werkvloer komen en daadwerkelijk toepasbaar zijn. Dit betekent meestal ook dat er draagvlak voor is.

2.2.3 Mengvorm ideaal

ervaringen

Een goede branchecatalogus is zowel inhoudsdeskundig als ervaringsdeskundig van opzet. Zo’n mengvorm is ideaal: enerzijds kunnen werknemers hun ervaringen en ideeën kwijt en anderzijds kunnen arbodeskundigen de maatregelen aanvullen.

PSA tegengaan

De overheid zet de komende jaren sterk in op het tegengaan van PSA (psychosociale arbeidsbelasting; dat wil zeggen werkdruk, seksuele intimidatie, discriminatie, pesten en agressie/geweld op de werkvloer). Niet voor niets, want de uitval door PSA stijgt nog steeds. Hoe kan de arbocatalogus hierbij ondersteunen? Vaak komt u over deze onderwerpen relatief ‘zachte’ maatregelen tegen in de arbocatalogus. Er bestaan immers geen harde cijfermatige normen over deze onderwerpen. Van belang zijn vooral de manier waarop medewerkers met zichzelf en met elkaar omgaan, het leiderschap, het juiste voorbeeldgedrag en de manier waarop het werk is georganiseerd.

Implementatieplan

Bij een onderwerp als dit is het belangrijk dat u een implementatieplan maakt. Hierin moet u een goed doordachte aanpak formuleren voor het verleiden van leidinggevenden en medewerkers om zachte maatregelen uit te gaan voeren. Met een arbocatalogus alleen redt u het in ieder geval niet.