U bent hier

2.4 Communicatieplan

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

herzien

Als uw sector een arbocatalogus heeft gemaakt, is het de bedoeling dat alle bedrijven binnen de sector daar gebruik van gaan maken. Is de arbocatalogus herzien, dan moet de branche of sector dit ook weten.

ondersteunen

Als de zaken goed worden aangepakt, zorgt een communicatieplan ervoor dat bedrijven in de sector de arbocatalogus leren kennen en dat de medewerkers in die bedrijven de arbocatalogus ook echt gaan gebruiken. Dit communicatieplan van de sector kan ook voor u als arboprofessional nuttig zijn, omdat het u kan ondersteunen als u in uw organisatie de arbocatalogus onder de aandacht van de medewerkers probeert te krijgen.

2.4.1 Doelstellingen

dynamiek

Doelstellingen van een communicatieplan van de sector voor de arbocatalogus zijn dat:

  • bedrijven in de sector de arbocatalogus kennen;
  • verantwoordelijke functionarissen in die bedrijven – zoals u! – wegwijs worden gemaakt in die arbocatalogus;
  • duidelijk is welke ondersteuning de sector biedt.

Doelgroepen

rechtstreeks

Iedere sector heeft zijn eigen dynamiek en iedere sector zal via andere doelgroepen zorgen dat de arbocatalogus zijn werk kan doen. In sectoren met veel kleine bedrijven is de communicatie vaak rechtstreeks gericht op de werknemers en leidinggevenden of op de werkgevers. Bij grotere bedrijven zullen ondernemingsraden, arbocoördinatoren en arboprofessionals een belangrijke rol krijgen om de bekendheid van de arbocatalogus te vergroten.

De juiste keuzes

U heeft als arboprofessional vanuit uw deskundigheid een belangrijke rol in het arbobeleid van uw organisatie. Het is daarom belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden van de arbocatalogus. Ook moet u weten hoe u ervoor kunt zorgen dat leidinggevenden en medewerkers de arbocatalogus gebruiken. Wanneer verwijst u ernaar en wanneer niet? Wat voor afspraken maakt u met de directie over het gebruik van de arbocatalogus? U kent immers als geen ander de situatie in uw organisatie en op basis van uw kennis en ervaring maakt u bij dit soort kwesties de juiste keuzes.

OR

platforms

U moet ook rekening houden met de ondernemingsraad (OR). OR’en hebben de taak op organisatieniveau afspraken te maken met de directie over de implementatie van de arbocatalogus. OR-leden kunnen daarom dikwijls een belangrijke bijdrage leveren aan een succesvolle toepassing van de arbocatalogus in uw organisatie. Vaak bestaan er platforms waarin ondernemingsraden van verschillende organisaties al bij elkaar komen. Deze platforms kunnen de opstellers van een arbocatalogus uitstekend gebruiken om de medezeggenschap te ondersteunen in zijn rol. U kunt er op uw beurt aankloppen voor overleg en afstemming.

Medewerkers

last

Verder moet u de medewerkers zien mee te krijgen. Uiteindelijk gaat de arbocatalogus om hún arbeidsomstandigheden. Veel medewerkers zoeken helaas pas naar oplossingen als er iets mis is of als ze ergens last van hebben. De arbocatalogus zou hier dan in ieder geval wel een ingang voor moeten hebben. De echte uitdaging is om medewerkers te prikkelen om de arbocatalogus ook preventief te gebruiken.

Bij nieuwe medewerkers gaat dit iets gemakkelijker, omdat u die meteen zodra ze in uw organisatie beginnen op de arbocatalogus kunt wijzen. Vanuit preventief oogpunt is dit het perfecte moment om deze doelgroep met de arbocatalogus te laten kennismaken.

Leidinggevenden

voordelen

Leidinggevenden hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van de medewerkers. Tegelijk hebben ze honderd en één andere zaken op hun bordje. Speel hier op in door leidinggevenden vooral op de mogelijkheden en voordelen van de arbocatalogus te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan het gemak en de tijdswinst van de kant-en-klare oplossingen: daar zijn drukbezette leidinggevenden meestal gevoelig voor.