U bent hier

1.5 RI&E

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

toegevoegde waarde

Misschien zegt u: ‘Wat moet ik met een arbocatalogus als ik al een RI&E heb?’ In principe heeft u natuurlijk gelijk, want de arbocatalogus is niet wettelijk verplicht. In uw RI&E en plan van aanpak heeft u al veel bedrijfsspecifieke maatregelen op moeten nemen en ook in uw cao staan afspraken over arborichtlijnen en maatregelen. Toch heeft de arbocatalogus vaak toegevoegde waarde.

1.5.1 Doelen

landelijk

arbobeleid

De doel- en middelvoorschriften uit de wet geven aan hoe en waarmee u de veiligheid en gezondheid van de werknemers kunt waarborgen. Deze voorschriften in de wet gelden landelijk en zijn daarom algemeen gesteld en niet op een sector toegesneden. Met de doel- en middelvoorschriften als uitgangspunt is het aan werkgevers en vakbonden om voor het arbobeleid in de eigen branche of sector concrete maatregelen en richtlijnen vast te stellen. Ook zullen zij op een aantal terreinen misschien grenswaarden vaststellen die in de wet ontbreken. Dit alles komt in de arbocatalogus. Uw organisatie moet uiteraard aan de wettelijk vastgestelde doelvoorschriften voldoen. De catalogus kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn.

1.5.2 Aanscherpen

vergelijken

Daarnaast kunt u door gebruik te maken van de arbocatalogus uw huidige arbobeleid aanscherpen. U kunt uw RI&E, en cao met de nieuwe richtlijnen en maatregelen van de catalogus vergelijken. Zoek bijvoorbeeld in uw RI&E naar de grootste risico’s en kijk welke oplossingen de catalogus aanreikt. De verschijning of herziening van een arbocatalogus voor uw branche vormt een uitstekende gelegenheid om uw arbobeleid te actualiseren en eventueel aan te scherpen.

1.5.3 Verschillen

werkingssfeer

status

Er bestaan belangrijke verschillen tussen de arbocatalogus aan de ene kant en de RI&E en het plan van aanpak aan de andere kant. Op de eerste plaats is daar de werkingssfeer. De arbocatalogus werkt op sectorniveau en de RI&E en het plan van aanpak zullen er bij uw organisatie anders uitzien dan bij uw buurman. Werkgevers- en werknemersorganisaties stellen de arbocatalogus op, terwijl uw werkgever in samenwerking met de OR of PVT de RI&E en het PvA samenstelt. De RI&E dekt alle voorkomende risico’s, de catalogus meestal maar een deel daarvan. En natuurlijk is daar nog de status. De arbocatalogus is een oplossingenboek, dat wordt gebruikt als referentiekader bij handhaving, terwijl de RI&E en het PvA verplicht zijn voor de werkgever.

Branche-RI&E en arbocatalogus

Verwar de arbocatalogus ook niet met de branche-RI&E. Elke organisatie moet een RI&E hebben. Voor uw RI&E kunt u gebruikmaken van een branchespecifiek RI&E-instrument, ook wel bekend als de branche-RI&E. Hierin staan branchespecifieke arbeidsrisico’s. Op rie.nl kunt u nagaan of voor uw branche een RI&E-instrument bestaat. De arbocatalogus is weliswaar een branche-instrument, maar gaat niet over de arbeidsrisico’s, maar over oplossingen voor deze risico’s.