1.4 Voorschriften
De Arbowet maakt onderscheid tussen een publiek en privaat domein. Het publieke domein vult de overheid in, het private domein vullen de sociale partners in. Dit kan onder meer via de arbocatalogus.
1.4.1 Publiek domein
grenswaarden
In het publieke domein staan specifieke doelvoorschriften. Hierbij kunt u denken aan veiligheids- of gezondheidskundige grenswaarden. Neem geluid: als het geluidsniveau hoger ligt dan 80 decibel, moet u maatregelen nemen om medewerkers te beschermen. De grenswaarden geven altijd een minimaal beschermingsniveau aan.
Zonder grenswaarden
overeenkomen
Er bestaan ook arbeidsrisico’s waarvoor globale doelvoorschriften zonder grenswaarden in de wet zijn vastgelegd. Voor deze risico’s kunnen de sociale partners wel doelstellingen of grenswaarden met elkaar overeenkomen, maar die zijn niet rechtstreeks uit de Arbowet af te leiden.
Tot slot bevat het publieke domein middelvoorschriften. Hierbij gaat het om voorschriften die vooral uit de Europese wet- en regelgeving komen.
Procesnorm
wettelijke eis
Voor een aantal arbeidsrisico’s stelt de wetgever procesnormen op. Dit geldt voor risico’s waarvoor niet gemakkelijk een grenswaarde te realiseren is, zoals werkdruk of agressie. Zo’n procesnorm is een middelvoorschrift van de overheid en zegt eigenlijk: u moet op een bepaalde manier met het risico omgaan, zodat u het risico vermindert. Als u zich daaraan houdt, voldoet u aan de wettelijke eis.
1.4.2 Privaat domein
Ook in het private domein staan middelvoorschriften. Hier gaat het om maatregelen of methoden om bepaalde risico’s te minimaliseren of te verminderen. Denk aan tilhulpmiddelen om fysieke belasting terug te dringen. De Sociaal-Economische Raad geeft in een advies wel aan dat het moet gaan om ‘erkende’ middelen. Dit betekent dat het middel of de methode door onderzoek en ervaring bijdraagt aan een aantoonbare vermindering van het risico. Met andere woorden: de experts zijn het eens over de inzet ervan.
Stand der wetenschap
In de meeste gevallen is het middel of de maatregel ook uitgebreid onderzocht. Maatregelen en middelen in de arbocatalogus moeten zijn gebaseerd op ‘de stand der wetenschap en professionele dienstverlening’. De middelvoorschriften vormen de ruggengraat van de arbocatalogus. In hoofdstuk 4 leest u hierover meer.