U bent hier

1.1 Geen wettelijke verplichting

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

vrijheid

Een arbocatalogus is geen wettelijke verplichting. Over de inhoud en vorm van de arbocatalogus staan in de Arbowet ook geen voorschriften. De sociale partners hebben dus de volledige vrijheid en verantwoordelijkheid. Voorwaarde is wel dat er tussen de betrokken organisaties overeenstemming is bereikt over vorm en inhoud. Gebeurt dit niet, dan keurt Inspectie SZW de arbocatalogus af. Verder mogen de bepalingen die in de catalogus staan uiteraard niet strijdig zijn met de wet. Pas als een arbocatalogus is goedgekeurd, krijgt hij de status die de wetgever voor ogen heeft.

RI&E

De arbocatalogus staat los van de RI&E. Zoals u weet, verplicht de Arbowet uw organisatie arbobeleid te ontwikkelen via de RI&E en een plan van aanpak (PvA). Uw werkgever moet toezien op een goede implementatie van dit beleid en hierover overleggen met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of belanghebbende werknemers.

Inhoud arbocatalogus

Wat kunt u zoal in een arbocatalogus aantreffen?

  • concrete maatregelen;
  • hulpmiddelen;
  • tips en voorbeelden uit de praktijk;
  • grenswaarden;
  • methoden;
  • richtlijnen.

Meestal staat er ook een geldigheidsdatum op de catalogus.

Toets

betrokken

Inspectie SZW onderwerpt alle arbocatalogi aan een ‘marginale toets’: een toets om te kijken of het ontwerpproces correct is verlopen. De inspectie let er bijvoorbeeld op of alle belanghebbende partijen bij het proces betrokken waren, of de catalogus voor werknemers en werkgevers in de sector beschikbaar is en of de oplossingen voldoen aan de wettelijke doelvoorschriften. Over die laatste leest u meer in paragraaf 1.5.

De sociale partners hebben inmiddels 161 arbocatalogi opgesteld. Deze kunt u vinden via de website van Arboportaal of door direct naar arboportaal.nl/externe-bronnen/arbocatalogi te gaan.