U bent hier

1.2 Doel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2018

veilig werken

Het doel van de arbocatalogus is een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Het gaat erom dat iedereen in een branche of sector – dus van directeur tot loopjongen – kan opzoeken hoe hij veilig kan werken. De sector waarin uw organisatie valt, is niet verplicht een arbocatalogus op te stellen. Het is een vrijwillige overeenkomst tussen de sociale partners.

Uw organisatie is niet verplicht om de catalogus te gebruiken. Wel bent u verplicht zich te houden aan de normen die in de catalogus staan.

Voordelen

Een arbocatalogus van de sector kan u bovendien de nodige voordelen opleveren, zoals:

  • duidelijkheid over arbo in de sector;
  • mogelijkheid tot maatwerk (bijvoorbeeld door koppeling aan de sector-RI&E en sectorinstrumenten), zodat op die onderwerpen de Arbowet niet meer hoeft te worden geraadpleegd;
  • geen concurrentie tussen bedrijven in de sector op arbeidsomstandigheden;
  • lagere inspectiedruk.

1.2.1 Leidraad

minder bezoek

Inspectie SZW keurt een arbocatalogus niet alleen voordat deze ingaat, maar gebruikt hem daarna ook als leidraad bij controles. U kunt dus vooraf redelijk inschatten op welke punten u controle kunt verwachten. Branches met arbocatalogus zullen normaal gesproken minder frequent bezoek krijgen van de inspectiedienst. Een sector zonder arbocatalogus loopt juist het risico dat de Inspectie besluit tot intensiever en frequenter onderzoek.

1.2.2 Kenmerken

Een arbocatalogus heeft de volgende kenmerken:

  • De catalogus is een gezamenlijk product van betrokken partijen (sociale partners). Zij moeten overeenstemming bereiken over vorm en inhoud.
  • Het primaire niveau is de sector of branche.
  • De inhoud van de catalogus is gericht op maatregelen die doeltreffend zijn tegen de specifieke risico’s van de sector