U bent hier

1.1 Verschillende definities

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Niet ieder ongeluk dat een werknemer krijgt, is een arbeidsongeval. Daarvoor moet het ongeluk een direct verband hebben met de werkzaamheden die de werknemer voor zijn werkgever uitvoert. Een verkeersongeval tijdens het woon-werkverkeer valt bijvoorbeeld niet onder een arbeidsongeval. Als beroepschauffeurs of vertegenwoordigers bij een verkeersongeval betrokken raken terwijl ze voor hun werk onderweg zijn, kan dit wel onder de noemer ‘arbeidsongeval’ vallen. In de praktijk worden zulke ongevallen door de politie onderzocht in het kader van de Wegenverkeerswet.

Arbowet

plotseling

In artikel 1, lid 3i van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat het als volgt: ‘arbeidsongeval: een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad en heeft geleid tot ziekteverzuim, of de dood tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad.’

In de praktijk spreekt men ook wel over ‘bedrijfsongevallen’. Dit is gewoon een andere term voor arbeidsongeval. De laatste term staat ook in de wet, dus het is het handigst deze term te gebruiken.

vermoeden

Het gaat ook om een arbeidsongeval bij een vermoeden van blijvend lichamelijk of geestelijk letsel. Denk maar aan een patiënt die een werknemer in de psychiatrie bedreigt. Dat kan grote geestelijke gevolgen hebben.

­definitie

Voor uw eigen beleid kunt u nog verder kijken, naar incidenten die net buiten deze definitie vallen. Denk maar aan ongelukken die niet direct gezondheidsschade veroorzaken. U moet de veiligheid van werknemers kunnen waarborgen, en ook kleine ongelukken zijn een potentiële bedreiging.

Neem de definitie arbeidsongeval ruim!

herstellen

Inspectie SZW

De definitie van arbeidsongeval is behoorlijk breed. Een berucht en veelvoorkomend voorbeeld is het volgende. In een hoge bedrijfshal is bovenin een lamp kapot of hapert iets in een hoge transportband. Een werknemer wil het snel herstellen en laat zich omhoogtillen op een pallet door een heftruckchauffeur. Bij een ongeval denkt de werkgever dat hem geen blaam treft; de werknemer handelde tenslotte zonder opdracht. Maar Inspectie SZW zal vaak constateren: er zijn niet voldoende veiligheidsinstructies geweest en er was geen toezicht. Dat komt dus wel voor rekening van de werkgever.

Inspectie SZW

boete

Zogeheten ‘meldingsplichtige ongevallen’ moet u melden bij Inspectie SZW. Meldingsplichtige ongevallen zijn ongevallen die leiden tot ernstig letsel, een ziekenhuisopname of de dood van de werknemer die het ongeval heeft gehad. Zulke ongevallen moet u altijd melden. Laat u dit na, dan krijgt uw organisatie een fikse boete. In hoofdstuk 6 leest u meer over meldingsplichtige ongevallen.