U bent hier

3.2 Meetstrategie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2020

Wie vaker metingen doet, weet dat er grote variatie kan zitten in meetwaarden.

Die variaties worden niet veroorzaakt door meetfouten in het instrument, maar omdat wat u meet – bijvoorbeeld de temperatuur, het geluidsniveau, de hoeveelheid stof – van nature niet constant is.

verschil

Op dezelfde werkplek is er een grote variatie tussen de meting op maandag en de meting op dinsdag. Bij hetzelfde werk is er een verschil in de uitkomst als u dezelfde meting eerst bij collega A en vervolgens bij collega B doet. Tot slot is er ook een verschil tussen de meetwaarde bij de start van de dienst en de meetwaarde na tweeënhalf uur.

fluctuerende grootheden

Daar zit een logische verklaring achter. Om maar wat te noemen: op maandag ziet het takenpakket van de werknemers op de afdeling er anders uit dan op dinsdag, collega A is een stuk langer dan collega B en krijgt daardoor minder stof binnen bij het leegstorten van zakken en bij de start van de dienst is het klimaatsysteem net ingeschakeld, terwijl dit na tweeënhalf uur op volle toeren draait.

Meet strategisch

Als u gaat meten, bedenk dan dat u te maken heeft met fluctuerende grootheden, zoals geluid of stof. Meet u net de piek of het dal, dan maakt dat uit voor de uitkomst en voor de besluiten die daarvan afhangen.

meetstrategie

Met een goede meetstrategie voorkomt u dat u verkeerde conclusies trekt. Belangrijker nog: u voorkomt dat u verkeerde maatregelen treft op basis van verkeerde conclusies.

In een meetstrategie staan onder meer de volgende punten over de metingen die zijn gepland:

  • moment (dag van de week, periode in het jaar, moment van de werkdag);
  • plaats (plek, taken of functies);
  • duur van de meting;
  • aantal metingen.

Afwijkingen in het meetinstrument bijstellen

Kalibreren is het controleren van het meetinstrument op structurele afwijkingen. Als er een structurele afwijking is, wordt die afwijking bijgesteld. Degene die meet, kalibreert het meetinstrument in ieder geval vóór het uitvoeren van metingen. Als u meetrapporten leest, controleer dan of de apparatuur is gekalibreerd. Dat kunt u opmaken uit het kalibratierapport in de bijlage of u kunt het terugvinden in de methodebeschrijving.