9. Biologische factoren
Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum:
september 2020
Welkom in de wereld van de ‘biologische factoren’. Ziekmakende virussen, bacterieresten die een overgevoeligheidsreactie geven of infectieuze eiwitstructuren: het is slechts een greep van de gevaren die gemoeid zijn met dit containerbegrip. De mens als een levend organisme leeft in een complexe wisselwerking met de omringende levende wereld. Die wisselwerking levert in sommige werksituaties gevaren op.
biologische agentia
stoffen en structuren
Het containerbegrip ‘biologische factoren’ bestaat grofweg uit de volgende tweedeling.
- Levende biologische agentia: in en om ons heen krioelt het van de micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen, die zich grotendeels aan het oog onttrekken. Vele zijn nuttig en nodig, maar een klein deel is ziekmakend en die kunt u ook in werksituaties tegenkomen.
- Stoffen en structuren afkomstig van levende of dode organismen: dit zijn stofwisselingsproducten van bacteriën of schimmels, afgestorven cellen, pollen, zaden en plantendelen, zoals graanstof of eiwitresten uit bijvoorbeeld urine van proefdieren. Deze stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties of vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.