U bent hier

6.4 Grenzen voor schadelijk geluid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2020

grenswaarde

voorlichting

samen met uw werkgever

Er zijn verschillende typen grenswaarden voor schadelijk geluid. Hieronder zijn ze op een rijtje gezet.

  • 80 dB(A) dagdosis of 112 Pa (piekgeluidsdruk): dit is de gezondheidskundige grenswaarde, hogere niveaus leiden bij langdurige blootstelling tot gehoorbeschadiging. Het is daarnaast ook de wettelijke grenswaarde, die ligt op het eerste actieniveau van het Arbobesluit. Dat houdt in dat u bij een blootsteling vanaf 80 dB(A) geluidsmetingen moet laten doen, voorlichting moet geven aan de werknemers, gehoorbescherming en een PAGO moet aanbieden en dat het wenselijk (maar niet verplicht) is om maatregelen te treffen. Zwangeren vormen hierop een uitzondering: zij mogen niet werken bij meer dan 80 dB(A) dagdosis. Het Arbobesluit geeft aan dat deze grenswaarde het maximaal toelaatbare niveau voor zwangeren is. Zo beschermt de wetgeving het ongeboren kind.
  • 85 dB(A) dagdosis of 140 Pa (piekgeluidsdruk): dit is de wettelijke grenswaarde op het tweede actieniveau van het Arbobesluit. Dat betekent dat werknemers gehoorbescherming moeten dragen. Zorg er samen met uw werkgever voor dat iedereen het belang van gehoorbescherming kent en werk toe naar een bedrijfscultuur waarin men elkaar aanspreekt op het niet dragen hiervan. U moet daarnaast een plan maken om de hoeveel geluid terug te dringen.
  • 87 dB(A) dagdosis of 200 Pa (piekgeluidsdruk): dit is de wettelijke grenswaarde op het derde actieniveau van het Arbobesluit. Bij 87 dB(A) zijn de regels nog dwingender en moet u echt maatregelen treffen. Deze grenswaarde mag niet worden overschreden. U meet achter de gehoorbescherming, in het oor. Daar mag de dagdosis niet hoger dan 87 dB(A) zijn.