U bent hier

2.3 Overige wet- en regelgeving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2020

Naast de Arbowet en het socialezekerheidsstelsel zijn er nog een aantal andere regelingen waar u in uw werk mee te maken kunt krijgen.

2.3.1 Cao- en brancheafspraken

arbocatalogus

branche

In veel bedrijfstakken hebben werkgeversverenigingen en vakbonden afspraken gemaakt over veilig en gezond werk. Het branche-RI&E-instrument en de arbocatalogus zijn hiervan twee goede voorbeelden. Vele sectoren hebben afspraken over gevaarlijke stoffen, lawaai, klimaat en fysieke belasting of biologische agentia. Het kan zijn dat de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor uw sector het gebruik van één of beide hulpmiddelen verplicht stelt. Voor u als arboprofessional zijn deze documenten erg nuttig, omdat ze op uw branche zijn toegespitst.

Of er voor uw branche een RI&E beschikbaar is, achterhaalt u via Steunpunt RI&E (rie.nl/rie-instrumenten). Alle arbocatalogi staan op Arboportaal (arboportaal.nl/externe-bronnen/arbocatalogi).

2.3.2 Schadeclaim beroepsziekte

schade ­verhalen

Werknemers die denken dat ze ziek zijn geworden door werk en dus een beroepsziekte hebben opgelopen, kunnen besluiten om die schade te verhalen bij hun (voormalige) werkgever. Dat is geen gemakkelijke weg: niet voor de werknemer, maar ook niet voor de werkgever.

belastende factoren

kruispunt

Bij een schadeclaim moet worden aangetoond dat de klachten of de ziekte ook daadwerkelijk door het werk zijn veroorzaakt. Vaak is dat achteraf niet meer met zekerheid te zeggen. Hiervoor kan het nodig zijn om met terugwerkende kracht uitspraken te doen over de belastende factoren. Mocht u hiermee te maken krijgen, dan kunt u – naast een jurist – het beste een arbeidshygiënist of bedrijfsarts inschakelen.

2.3.3 Regelgeving gevaarlijke stoffen

Het thema gevaarlijke stoffen is een kruispunt waar veel wetgevingsdomeinen samenkomen. In hoofdstuk 8 leest u hier meer over.