U bent hier

2.1 Overbelasting

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

repeterend

Sowieso lopen werknemers die fysiek zwaar werk doen een risico. Hun bewegingsapparaat wordt veel en zwaar belast. Dat is het geval bij de volgende werkzaamheden:

  • fysiek zwaar werk (tillen, dragen, duwen en trekken);
  • krachtuitoefening met de hand (hand-armtaken);
  • repeterend werk (het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging);
  • dagelijks werken met trillend gereedschap (denk daarbij aan een drilboor);
  • werk in langdurige ongunstige houding (zoals langdurige voorovergebogen werk).

Medewerkers die dit soort werk doen, lopen extra veel risico. Heeft uw organisatie te maken met dergelijke werkzaamheden, dan moet de preventie tegen de gevolgen van die risico’s hoog op de agenda staan. U neemt de risico’s ook op in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

2.1.1 Onderbelasting

zittend werk

beeldschermwerkers

Op het lijstje met oorzaken van fysieke klachten staat langdurig zittend werk hoog. Dat lijkt raar, omdat de werknemer alleen stilzit en geen fysieke arbeid verricht en zwaar moet tillen. Toch ontstaan door zittend werk verschillende klachten aan het bewegingsapparaat. Denk daarbij aan rugklachten en klachten aan de armen, nek en schouders van beeldschermwerkers. Deze ongemakken ontstaan overigens juist door onderbelasting, de werknemer zit de hele dag stil en krijgt daardoor problemen. Zit hij ook in een verkeerde houding, dan is de kans op lichamelijke klachten nog groter.

Hoe ontspannend het ook lijkt; stilzitten is toch echt een risico voor werknemers. Vooral beeldschermwerkers (zie paragraaf 2.2.1) worden geconfronteerd met dit risico. Langdurig stilzitten is het gezondheidsrisico van deze tijd. Stop dus met stilzitten!