3.1 Vaste onbelaste reiskostenvergoeding
gerichte vrijstelling
Een organisatie mag werknemers maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer onbelast aan reiskostenvergoeding geven. Hiervoor geldt een gerichte vrijstelling. Een werkgever mag de werknemer een vaste onbelaste vergoeding geven (gerichte vrijstelling) als hij voor zijn werk naar een vaste plek reist.
Voorwaarden
omschrijving
onderbouwing
Het maakt niet uit of de werknemer het vervoermiddel gebruikt voor woon-werkverkeer of andere zakelijke reizen. Het is ook niet van belang met welk privévervoermiddel de werknemer reist. Er moet wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De werkgever kan het bedrag van de gerichte vrijstellingen aannemelijk maken.
- De werkgever omschrijft elke gerichte vrijstelling per kostenpost, inclusief een schatting van het bedrag.
- De werkgever geeft aan uit welk bedrag aan gerichte vrijstellingen de vaste kostenvergoeding precies bestaat.
- De werkgever voert ter onderbouwing vooraf een onderzoek uit naar de werkelijke kosten en hij herhaalt dit op verzoek van de Belastingdienst.
- De werkgever wijst de vergoeding aan als eindheffingsloon. Vanwege de (gerichte) vrijstelling die dan geldt, gaat het eindheffingsloon niet ten koste van de vrije ruimte.
Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, is de vaste reiskostenvergoeding loon voor de werknemer. De werkgever kan deze door gebruik van de vrije ruimte alsnog onbelast voor de werknemer maken (niet ongebruikelijk).