U bent hier

10. Carpoolen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

Als werknemers bij elkaar in de buurt wonen, is het natuurlijk een goede optie om te gaan carpoolen. Dit bespaart kosten (zoals brandstof en parkeren), is beter voor het milieu en is nog gezellig ook. Carpoolen kan echter wel gevolgen hebben voor de reiskostenvergoeding van de werknemer. De fiscale gevolgen zijn afhankelijk van het gebruikte vervoermiddel en wie de organisatie van het carpoolen heeft geregeld.

initiatief

Carpoolen is het laten meerijden van of het meerijden met één of meer werknemers naar en van de werkplek. Hierbij maakt het uit of het op eigen initiatief van de werknemers is of op initiatief van de werkgever. Het gebruikte vervoermiddel is daarbij ook relevant: eigen vervoermiddel (zie paragraaf 10.1) of de auto van de zaak (zie paragraaf 10.2).

Normaal gesproken gebeurt dit carpoolen in een auto, maar in principe kan het meerijden bijvoorbeeld ook op een motor of fiets gebeuren.

Heeft een werknemer een eigen vervoermiddel, dan maakt het voor de onbelaste reiskostenvergoeding uit of het carpoolen op initiatief van de werknemer (zie paragraaf 10.1.1) is of op initiatief van de werkgever (zie paragraaf 10.1.2). In het kader op de volgende pagina wordt uitgelegd wat er wordt bedoeld met ‘initiatief’. Wie neemt het initiatief...
Werknemers kunnen ook een (elektrische) auto van de zaak hebben. De fiscale regels hiervoor zijn uitgebreid besproken in hoofdstuk 5 en 6. Het is ook mogelijk om deze auto te gebruiken voor het carpoolen. Voor de fiscale behandeling is het initiatief voor het meerijden dan ook weer relevant. 10.2.1 Initiatief van de werknemer Het reizen met de...