U bent hier

Onderneming & Administratie
Bijzondere BTW-regelingen9. Margeregeling, reisbureauregeling en vouchers9.9 Margeregeling en globalisatieregeling

9.9 Margeregeling en globalisatieregeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

gesaldeerde winstmarge

Binnen de margeregeling wordt de globalisatieregeling het meest toegepast. Bij globalisatie berekent u de BTW over de gesaldeerde winstmarge van alle in een aangiftetijdvak ingekochte en verkochte goederen.

Er wordt dus niet langer de individuele marge per transactie als maatstaf van de heffing genomen maar u stelt de winstmarge per belastingtijdvak vast.

Positieve of negatieve saldo

aangiftetijdvak

Als de winstmarge in een aangiftetijdvak (bij toepassing van de globalisatieregeling) positief is, geeft u over de berekende marge BTW aan. Is de winstmarge in een aangiftetijdvak negatief, dan is geen BTW verschuldigd.

compenseren

salderen

Het negatieve saldo van dit aangiftetijdvak kunt u compenseren met een positief saldo in een volgend aangiftetijdvak in hetzelfde kalenderjaar. Als er ook in het opvolgende tijdvak geen positieve marge is, moet u na afloop van een kalenderjaar de marges van de verschillende aangiftetijdvakken van dat jaar salderen.

Verschil terugvragen

op verzoek

verrekenen

Het kan gebeuren dat u over de verkregen jaarwinstmarge minder BTW verschuldigd bent dan over de verschillende aangiftetijdvakken afzonderlijk. In dat geval krijgt u op verzoek het verschil aan de wederverkoper terug van de Belastingdienst. Dit bedrag vraagt u terug in de BTW-aangifte van het eerste belastingtijdvak na afloop van het kalenderjaar. Andersom geldt dat als de jaarwinstmarge bij de jaarglobalisatie negatief is, die negatieve jaarwinstmarge verrekend wordt met de jaarwinstmarge van volgende kalenderjaren (carry forward).

Verzoek de inspecteur van de Belastingdienst om de te verrekenen negatieve jaarwinst vast te stellen, zodat deze te verrekenen is met latere positieve jaarwinsten.

Verplichte toepassing

Toepassing van de globalisatieregeling is verplicht bij de volgende goederen:

  • vervoermiddelen (ook caravans, fietsen en bromfietsen);
  • kleding;
  • meubels;
  • boeken en tijdschriften;
  • huisdieren;
  • foto-, film- en videoapparatuur, beeld- en geluiddragers zoals grammofoonplaten, video- en muziekcassettes;
  • muziekinstrumenten;
  • huishoudelijke, elektrische en elektronische apparaten;
  • kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzameling en antiquiteiten.