U bent hier

Onderneming & Administratie
Algemene voorwaarden7. Algemene voorwaarden bij online overeenkomsten7.2 Ter beschikking stellen

7.2 Ter beschikking stellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

fysieke vorm

opslaan

Bij schriftelijk of mondeling tot stand gekomen overeenkomsten geldt de hoofdregel dat de algemene voorwaarden in fysieke vorm moeten zijn uitgereikt. Bij online overeenkomsten bepaalt de wet dat de voorwaarden op zo’n manier ter beschikking moeten zijn gesteld dat wederpartijen deze kunnen opslaan en ook op een later tijdstip kunnen inzien. Als dit niet kan, moet u bekendmaken hoe de wederpartij de voorwaarden via de elektronische weg kan inzien.

Kennisname

informeren

op de website

Alleen als u aan deze eisen voldoet, is er sprake van een redelijke mogelijkheid tot het kennisnemen van de algemene voorwaarden. In dat geval kan de wederpartij de algemene voorwaarden niet laten vernietigen wegens niet of onduidelijk informeren. Zo’n manier van informeren wordt gelijkgesteld met terhandstelling (zie paragraaf 2.3).

7.2.1 Opslaan

pdf-bestand

Zoals gezegd moet u ervoor zorgen dat de klant uw algemene voorwaarden kan opslaan. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de klant de mogelijkheid te bieden de algemene voorwaarden als pdf-bestand te downloaden. Als uw onderneming gebruikmaakt van verschillende (versies van) algemene voorwaarden, moeten deze dus allemaal op de website worden geplaatst.

7.2.2 Administratie

toegankelijk

Uit administratief oogpunt is het verstandig goed in de gaten te houden welke algemene voorwaarden op een overeenkomst van toepassing zijn. Ook moet u de toepasselijke algemene voorwaarden op uw website plaatsen, zodat deze op een later tijdstip toegankelijk zijn voor de klant.

7.2.3 Te laat

rechter

Algemene voorwaarden die u na het sluiten van de overeenkomst ter beschikking stelt, gelden niet. Tenzij u ervan uit kon gaan dat uw wederpartij bekend was met de voorwaarden. Meer nog dan bij schriftelijke overeenkomsten, zal de rechter dit bij een conflict niet snel aannemen. Dit omdat u via elektronische weg met beperkte middelen de algemene voorwaarden gemakkelijk ter beschikking kunt stellen.

7.2.4 Webwinkel

Ook bij het zakendoen via een webwinkel kunt u algemene voorwaarden gebruiken. Zo moeten de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de klant ter beschikking gesteld zijn. Dit kunt u doen door de tekst van de algemene voorwaarden op de website te tonen.

Pas op met gebruik van pop-ups

tegenhouden

In de praktijk komt het vaak voor dat algemene voorwaarden via een pop-upvenster worden bekendgemaakt. Het is de vraag of dat genoeg is. Veel internetbrowsers houden namelijk pop-upvensters tegen. Ga dus niet zomaar ervan uit dat de klant kennis heeft genomen – of had kunnen nemen – van de algemene voorwaarden.

akkoord

Alleen verwijzen naar de voorwaarden is niet genoeg. De klant bekijkt de algemene voorwaarden voordat hij op akkoord kan klikken. U doet er goed aan de klant deze mogelijkheid aan te bieden door bijvoorbeeld de volgende tekst op te nemen: ‘Ik verklaar akkoord te gaan met bovenstaande algemene voorwaarden.’