U bent hier

Onderneming & Administratie
Algemene voorwaarden7. Algemene voorwaarden bij online overeenkomsten7.1 Verwijzen naar algemene voorwaarden

7.1 Verwijzen naar algemene voorwaarden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

Voor de aanvaarding van de algemene voorwaarden is van belang dat al vóór het sluiten van de overeenkomst duidelijk is dat die voorwaarden onderdeel zijn van de overeenkomst. In de ‘offline’ wereld gebeurt dit door te verwijzen naar de algemene voorwaarden in de offerte.

Tegenwoordig komen veel overeenkomsten online tot stand. Denk aan verkoop via webwinkels. Van een online overeenkomst is sprake als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw onderneming doet een aanbod aan klanten.
  • Het aanbod wordt aanvaard, of u doet een nieuw aanbod.
  • U bevestigt de aanvaarding van het aanbod.

link

aanvinken ter instemming

Bij een online overeenkomst is het al voldoende als u duidelijk verwijst naar de algemene voorwaarden. U neemt bijvoorbeeld op uw website een duidelijk herkenbare link op, die de bezoeker meteen naar die voorwaarden doorleidt. In de praktijk komt het veel voor dat de wederpartij een hokje moet aanvinken ter instemming. Een dergelijke instemming is volgens de wet niet nodig, maar het is bewijstechnisch handig als er later discussie ontstaat over kennisname van de algemene voorwaarden.

7.1.1 Verschil tussen consumenten en ondernemingen

niet afdoende

Ook bij het online zakendoen is het belangrijk om op te letten of u te maken heeft met consumenten of met ondernemers. Bij transacties met consumenten moet u er rekening mee houden dat een verwijzing naar de algemene voorwaarden op de website niet altijd afdoende is.

Publicatie van voorwaarden op website

niet redelijk

Een cateraar sluit een overeenkomst met een bruidspaar om het buffet tijdens hun bruiloft te verzorgen. In de overeenkomst staat een verwijzing naar de algemene voorwaarden, die te vinden zijn op de website. Helaas wordt het feest afgeblazen. Onder verwijzing naar de algemene voorwaarden brengt de cateraar de helft van het afgesproken bedrag in rekening. Het bruidspaar weigert te betalen, want het heeft geen algemene voorwaarden gezien. De kans is groot dat de rechter de voormalige tortelduiven in het gelijk stelt. Publicatie van de voorwaarden op de website geldt in hun geval niet als een redelijke mogelijkheid om van de voorwaarden kennis te nemen.

Als een onderneming op dezelfde grond als het bruidspaar betaling zou weigeren, is de kans groot dat de rechter de cateraar in het gelijk stelt. Het online beschikbaar stellen van de algemene voorwaarden is al zo ingeburgerd, dat het gelijkstaat aan een feitelijke terhandstelling.

7.1.2 Aanvaarding

papieren 
contract

Als u duidelijk verwijst naar de algemene voorwaarden, mag u ervan uitgaan dat de algemene voorwaarden aanvaard zijn. De wet stelt bij online overeenkomsten dus geen zwaardere eisen dan bij papieren contracten. Algemene voorwaarden zijn dus ook bij online handel relatief snel aanvaard.

Als sprake is van aanbod en aanvaarding, geldt dat de algemene voorwaarden vernietigd kunnen worden als er geen redelijke mogelijkheid is geweest er kennis van te nemen. Ook hier is dus geen verschil met overeenkomsten die schriftelijk of mondeling tot stand komen.